Marea branșare la gaze din sudul României. ENGIE racordează 40.000 de noi locuri de consum în 20 județe. Vezi unde va veni gazul

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Distribuitorul de gaze ENGIE , fost Distrigaz Sud, cu activități în toată jumătatea de sud a țării, a scos la licitație în SICAP un contract de 341 de milioane lei pentru achiziția serviciilor de proiectare și montaj a instalații în 38.000 de noi locuri de consum amplasate în  20 de județe, adică în toate județele în care activează. Acest lucru nu presupune costuri directe pentru gospodăriile ce vor fi branșate la gaze. Distribuitorul plătește, apoi își recuperează costurile de la furnizorul ales de către client. Bineînțeles, acesta va recupera această investiție tot de la client, prin factură, însă etapizat. Potrivit legii, lucrările de branșare trebuie finalizate în maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare.

Cele mai multe noi locuri de consum vor fi înființate în Constanța – 4.389, în Argeș – 3.990 și în Prahova – 3.591. Cele mai “dezavantajat” județ este Vrancea, unde în trei ani se vor înființa doar 399 locuri de consum. La București vor fi 1.197 noi branșamente.

Este de presupus că cea mai mare parte dintre noile locuri de consum vor opta să devină clienți ENGIE și pe furnizare gaze. Totuși, având în vedere că piața este liberă, fiecare nou consumator poate opta pentru oricare alt furnizor licențiat de ANRE.

Lucrările sunt împărțite în 18 loturi, care se licitează individual, și se vor desfășura timp de trei ani. Firmele desemnate câștigătoare nu pot subcontracta lucrări, ci trebuie să le face le însele. Ca să poată fi admise la licitație trebuie să facă dovada că dispun de cel puțin 10 salariați și de următoarele echipamente:

  • freza tăiat asfalt
  • pickhammer manual
  • mai compactor
  • placă vibrantă
  • compresor
  • pompă apă (eliminare epuismente)
  • buldoexcavator / bobcat
  • autoutilitară cu bena 3,5 t (transport echipă, echipament și materiale)
  • aparat sudură PE electrofuziune dotate cu inspector
  • aparat sudură OL
  • aliniator (diametre 32-90 mm)
  • dezovalizator (diametre 32-90 mm)
  • manometru cu înregistrator digital
  • manometru clasic
  • mașina de foraj pentru realizare subtraversare.

Ofertele se depun până în 19 februarie, pentru toate loturi. Departajarea fertelor se face în funcție de preț, de modul de abordare a contractului, de condițiile de Securitate în muncă acordate salariațilrod e către contractori și de numărul de  angajați încadrați cu contract de muncă după ce anterior au fost șomeri – factorul “incluziune socială”.

Racordare gratuită pentru gospodării

Racordarea, atât pentru gaze naturale cât și pentru energie electrică, este gratuită, potrivit legii, până la limita valorii medii a unui racord. Costurile de racordare sunt suportate de către operatorii de distribuție.

Normele care reglementează racordarea la gaze gratuită au fost adoptate printr-o Ordonanta de Urgenta și sunt prevăzute în pachetul de reglementări al ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) pentru racordarea clienților casnici.

Pentru utilizatorii de tip clienți casnici, operatorii de distribuție concesionari au obligația să finanțeze și să realizeze lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuție.

Cine vrea gaze trebuie să depună o cerere racordare gaze naturale la operatorul de distribuție de care apartine. Termenul de realizare a lucrărilor pentru racordare gaze, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizatiei pentru instalația de racordare.

România are doar 40% din gospodării branșate la rețeaua de gaze. Spre exemplu, Ungaria are 90% din gospodării branșate.

Potrivit datelor de pe site-ul propriu , ENGIE, ca grup, are 2 milioane clienți în România și administrează 21.700 km de rețele din 851 localități, 20 Județe.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Comentarii

  1. De ce nu scrieti si cat costa o bransare la casa 1,5 m de trava si,o cutie 815 lei numai pun de la casunta in casa inca 4000- 5000lei ăjunge la 15000lei pai sunt sate care face mai putin casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *