Prețul uleiului de măsline, al zahărului și al laptelui cu conținut scăzut de grăsimi a crescut cu peste 40% în ianuarie, conform datelor oficiale, publicate de BBC.
În ciuda unei scăderi a inflației generale a prețurilor în Marea Britanie la 10,1% pentru luna respectivă, de la 10,5% în decembrie, costurile alimentelor rămân la un nivel maxim al ultimilor 45 de ani.
Prețul brânzei a crescut cu peste 30% într-un an, în timp ce alte alimente de bază, cum ar fi untul și ouăle, au crescut cu peste 20%.
Un șef al Co-op Food a avertizat că prețurile alimentelor vor rămâne ridicate în acest an.
“Inflația este lucrul care ne ține treji noaptea. Din păcate, în ianuarie prețurile au continuat să crească și costurile au continuat să crească”, a declarat Matt Hood, directorul general al Co-op Food, care are peste 250 de magazine în Marea Britanie.
Inflația la alimente a rămas ridicată la 16,7% în anul care a luat sfârșit în ianuarie, o ușoară scădere de la 16,8% în decembrie. Prețurile produselor alimentare sunt unul dintre principalii factori care alimentează inflația generală, alături de facturile la energie, potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS), care a publicat datele.
Unii analiști au spus că este posibil ca costul vieții să înceapă să se reducă după ce inflația a atins un vârf în octombrie.
Cu toate acestea, la 10,1%, rata de creștere a prețurilor este încă mult peste ținta de 2% pe care Banca Angliei trebuie să o atingă.
În afară de ultimul an în care inflația a crescut, ultima dată când a fost peste nivelul actual a fost în februarie 1982.
Salariile, excluzând bonusurile, au crescut cu un ritm anual de 6,7% între octombrie și decembrie 2022. Dar nu reușește să țină pasul cu costul vieții, deoarece, atunci când a fost ajustat la inflație, salariul obișnuit a scăzut cu 2,5%.