Marea Britanie: Prețul maxim al energiei crește cu 80%

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl pot percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând cu 1 octombrie 2022 a fost fixat la 3.549 lire (4.202 euro), ceea ce înseamnă o creştere ce 80% faţă de actuala limită, a anunţat vineri autoritatea britanică de reglementare Ofgem, citată de agenţia EFE și preluată de Agerpres.

Preţul maxim este în prezent de 1.971 lire (2.325 euro) pe an/gospodărie.

Se estimează că această puternică majorare va impulsiona şi mai mult inflaţia interanuală, care este în prezent de 10,1%, dar ar putea ajunge la 13% sau mai mult la finele anului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Criza actuală a provocat numeroase greve în diferite sectoare, printre care cea de vineri a lucrătorilor din Poşta britanică, a docherilor sau a angajaţilor din căile ferate, care cer majorări salariale pentru a face faţă situaţiei actuale.

Preţul energiei stabilit vineri va fi valabil până la 31 decembrie 2022, când va se va fixa un nou tarif.

Scumpirea energiei coincide cu lipsa unor măsuri concrete din partea Guvernului, care a subliniat că orice decizie va fi în mâinile noului premier care îl va înlocui pe Boris Johnson începând din 6 septembrie.

Directorul general al Ofgem, Jonathan Brearley, a cerut viitorului prim ministru -Lis Truss sau Rishi Sunak- să adopte “un răspuns urgent în faţa majorării continue a preţurilor”.

“Preţul energiei a atins niveluri record impulsionate de un act economic agresiv al statului rus. Au tăiat lent şi deliberat furnizarea de gaze în Europa, provocând pagube gospodăriilor noastre, companiilor şi economiei în general. Ofgem nu are altă variantă decât să reflecte această creştere a costurilor în preţul maxim”, a adăugat Brearley.

Ministrul Economiei, Nadhim Zahawi, a afirmat vineri că scumpirea va provoca “stres şi anxietate” oamenilor, dar a subliniat că Executivul lucrează pentru a găsi o modalitate de a ajuta gospodăriile şi că “ajutorul este pe drum”, făcând referire la măsurile pe care le-ar putea adopta politicianul care îl va înlocui pe Johnson.

Scumpirea energiei a fost determinată de creşterea preţurilor angro ale gazelor la nivel global, ca urmare a reactivării economiilor după pandemie, şi, de asemenea, a războiului din Ucraina.

Johnson şi-a dat demisia în iulie, ceea ce a determinat un proces pentru înlocuirea lui, care se va încheia pe 5 septembrie, când va fi cunoscut numele noului premier.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: