Marea Britanie transmite că vrea să meargă pe propria abordare în ceea ce privește reglementările în domeniul inteligenței artificiale, făcând aluzie la o posibilă divergență față de cele adoptate de SUA și UE, relatează cncb.com.
„Este foarte important ca noi, în Marea Britanie, să ne ocupăm de propriile aspecte în ceea ce privește reglementarea”, a declarat Feryal Clark, ministrul britanic pentru inteligența artificială și guvernul digital.
Ea a adăugat că guvernul are deja o „relație bună” cu companii de inteligență artificială precum OpenAI și Google DeepMind, care au oferit de bună voie guvernului modelele lor în scopul testării siguranței.
„Este foarte important să asigurăm această siguranță încă de la început, atunci când modelele sunt în proces de dezvoltare… și de aceea vom colabora cu acest sector cu privire la orice măsuri de siguranță care apar”, a adăugat Clark.
Comentariile sale au corespuns remarcilor făcute luni de prim-ministrul Keir Starmer, potrivit cărora Marea Britanie are „libertate acum în ceea ce privește reglementarea pentru a o face într-un mod pe care îl considerăm cel mai bun pentru Marea Britanie” după Brexit.
„Aveți modele diferite în întreaga lume, aveți abordarea UE și abordarea SUA – dar avem capacitatea de a-l alege pe cel despre care credem că este în interesul nostru și intenționăm să facem acest lucru”, a declarat Starmer ca răspuns la întrebarea unui reporter, după ce a anunțat un proiect în 50 de puncte pentru a face din Marea Britanie un lider global în domeniul AI.
Divergența SUA – UE
Până în prezent, Marea Britanie s-a abținut de la introducerea unor legi oficiale care să reglementeze inteligența artificială, lăsând în schimb la latitudinea organismelor de reglementare să aplice normele existente pentru întreprinderi atunci când vine vorba de dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale.
Acest lucru este diferit față de UE, care a introdus o legislație cuprinzătoare, paneuropeană, menită să armonizeze normele privind tehnologia în întregul bloc, adoptând o abordare a reglementării bazată pe riscuri.
Între timp, în SUA nu există niciun fel de reglementare privind inteligența artificială la nivel federal și, în schimb, s-a adoptat un mozaic de cadre de reglementare la nivel statal și local.
În timpul campaniei electorale a lui Starmer de anul trecut, Partidul Laburist s-a angajat în manifestul său să introducă reglementări axate pe așa-numitele modele AI „de frontieră” – referindu-se la modele lingvistice de mari dimensiuni precum GPT al OpenAI.
Cu toate acestea, până în prezent, Marea Britanie nu a confirmat încă detaliile legate de legislația propusă legate de siguranța AI, afirmând în schimb că se va consulta cu industria înainte de a propune norme oficiale.
„Vom colabora cu acest domeniu pentru a dezvolta și a înainta acest lucru în conformitate cu ceea ce am spus în manifestul nostru”, a declarat Clark.
Chris Mooney, partener și director comercial la firma de avocatură londoneză Marriott Harrison, a declarat că Marea Britanie adoptă o abordare de tip „așteaptă și vei vedea” în ceea ce privește reglementarea AI, chiar dacă UE merge mai departe cu legea sa privind AI.
„Deși guvernul britanic afirmă că a adoptat o abordare „pro-inovare” în ceea ce privește reglementarea AI, experiența noastră de lucru cu clienții este că aceștia consideră că poziția actuală este incertă și, prin urmare, nesatisfăcătoare”, a declarat Mooney, citat de CNBC.
Un domeniu în care guvernul lui Starmer s-a pronunțat cu privire la reformarea normelor pentru AI a fost cel al drepturilor de autor.
La sfârșitul anului trecut, Marea Britanie a deschis o procedură de consultare în vederea revizuirii cadrului național privind drepturile de autor pentru a evalua posibilele excepții de la normele existente pentru dezvoltatorii AI care utilizează lucrările artiștilor și ale editorilor media pentru a-și antrena modelele.
Sachin Dev Duggal, CEO al startup-ului AI Builder.ai, cu sediul la Londra, a declarat pentru CNBC că, deși planul de acțiune al guvernului privind AI „arată ambiție”, a proceda fără reguli clare este „la limita imprudenței”.
„Am ratat deja de două ori ferestre de reglementare cruciale – mai întâi cu cloud computing și apoi cu social media. Nu ne putem permite să facem aceeași greșeală cu AI, unde mizele sunt exponențial mai mari. Datele sunt bijuteria coroanei noastre; acestea ar trebui să fie valorificate pentru a construi capacități suverane de AI și pentru a crea povești de succes britanice, nu doar pentru a alimenta algoritmi din străinătate pe care nu îi putem reglementa sau controla în mod eficient”, a a declarat Duggal.
Inițial, se aștepta ca detaliile planurilor laburiste de legiferare a AI să apară în discursul regelui Carol al III-lea de deschidere a Parlamentului britanic de anul trecut.
Cu toate acestea, guvernul s-a angajat doar să stabilească „o legislație adecvată” privind cele mai puternice modele AI.
„Guvernul Marii Britanii trebuie să ofere claritate aici”, a declarat John Buyers, șef internațional pentru AI la firma de avocatură Osborne Clarke, adăugând că a aflat din surse că o consultare pentru legi oficiale privind siguranța AI «așteaptă să fie publicată». Prin publicarea de consultări și planuri pe o bază fragmentară, Marea Britanie a ratat oportunitatea de a oferi o viziune globală asupra direcției în care se îndreaptă economia AI”, a spus el, adăugând că nepublicarea detaliilor noilor legi privind siguranța AI ar duce la incertitudinea investitorilor.
Cu toate acestea, unele personalități din domeniul tehnologiei din Marea Britanie sunt de părere că o abordare mai relaxată și mai flexibilă a reglementării AI ar putea fi cea potrivită.
„Din discuțiile recente cu guvernul, este clar că se depun eforturi considerabile în ceea ce privește garanțiile AI”, a declarat Russ Shaw, fondator al grupului de advocacy Tech London Advocates.
Acesta a adăugat că Marea Britanie este bine poziționată pentru a adopta o „a treia cale” privind siguranța AI și reglementările – reglementări „specifice sectorului” care se aplică diferitelor industrii, cum ar fi serviciile financiare și asistența medicală.
Acesta a adăugat că Marea Britanie este bine poziționată pentru a adopta o „a treia cale” privind siguranța AI și reglementările – reglementări „specifice sectorului” care se aplică diferitelor industrii, cum ar fi serviciile financiare și asistența medicală.