„Marea demisie” s-a încheiat. Încetinirea economiei și temerile privind inteligența artificială îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă

angajat, laptop, it

Timp de câțiva ani de zile numărul record de demisii a zguduit forța de muncă în moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina. Dar exodul în masă a luat sfârșit, spun experții, scrie BBC.

Când pandemia Covid-19 a început în 2020, milioane de lucrători și-au părăsit locurile de muncă. În SUA, 47 de milioane de persoane au demisionat în 2021 și alte 50 de milioane în 2022, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA (BLS). Exodul continuu a fost atât de semnificativ încât, în mai 2021, Anthony Klotz, pe atunci profesor asociat de management la Texas A&M University, a inventat termenul „Marea demisie” pentru a da un nume acestei tendințe.

Marea Demisie a fost fără precedent – și deosebit de izbitoare pe fondul unei incertitudini globale incredibile. Acum, însă, economiștii spun că s-a terminat.

Cifrele din mai 2023 ale sondajului BLS privind locurile de muncă vacante și fluctuația forței de muncă (JOLTS) sugerează că demisiile au încetinit, normalizându-se la cifrele de dinainte de pandemie. „Dacă ne uităm la cifrele generale privind demisiile și vedem că au revenit la nivelurile din 2019, cred că putem spune că s-a terminat. Nu este doar o simplă pornire și oprire, desigur, dar se pare că suntem la coada ei”, spune Klotz, în prezent profesor de management la University College London’s School of Management.

O explicație pentru schimbarea numărului de demisii din SUA, spune el, este impactul instabilității economice actuale asupra pieței forței de muncă – un lucru cu care lucrătorii care au demisionat pe parcursul pandemiei nu s-au confruntat.

„Chiar dacă vrei să renunți la locul de muncă, te uiți la piață [acum] și te gândești: ”poate că nu ar trebui””, spune el. „Economia a încetinit, există concedieri pe prima pagină a ziarelor, avertismente pe prima pagină a ziarelor că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă – toate acestea îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă.”

Statisticile privind scăderea numărului de demisii au sens, spune Julia Pollak, din California, economist-șef al site-ului de locuri de muncă ZipRecruiter. Mulți dintre oamenii care au luat o decizie importantă, de o singură dată, în ceea ce privește cariera, sunt acum stabiliți într-un nou rol de care se agață.

În urma summiturilor interne de la ZipRecruiter și a datelor economice pe care compania le-a analizat, Pollak spune că mulți oameni s-au mutat din industrii mai puțin dorite în altele mai căutate – un fenomen pe care unii l-au descris ca fiind o „Mare Remaniere”. „De exemplu, oameni care ar fi putut fi casieri înainte, au fost de genul: ”Stai puțin, pot fi reprezentant al unui call center de pe canapeaua mea, cu câinele la picioarele mele și cu un televizor în fundal”. Asta a dus la multă mișcare, dar a fost un salt care poate fi făcut o singură dată”. Unii oameni au încetat să se mai lase de fumat, spune Klotz, pur și simplu pentru că au mai puține motive să o facă.

„Munca pentru milioane de oameni a devenit mai bună în ultimii doi ani”, spune el. „Multe locuri de muncă sunt mai flexibile decât în urmă cu doi ani, în multe locuri de muncă salariile sunt mult mai echitabile decât erau înainte de pandemie și, în multe cazuri, beneficiile au fost îmbunătățite. Companiile au luat mai în serios bunăstarea angajaților în ultimii doi ani și au investit mult mai mult pentru a-și face locurile de muncă mai incluzive și mai diverse.”

De fapt, gradul de satisfacție la locul de muncă este acum mai mare decât a fost în aproape patru decenii, potrivit datelor sondajului realizat de Conference Board, un grup non-profit care a urmărit satisfacția la locul de muncă din 1987. Într-un sondaj realizat la sfârșitul anului 2022 în rândul a aproape 2.000 de lucrători americani, peste 60% au declarat că sunt mulțumiți de locul de muncă, iar unii dintre cei mai mulțumiți sunt cei care au renunțat la un loc de muncă pentru unul mai bun în timpul pandemiei.

„În linii mari, angajații sunt de fapt mai fericiți ca niciodată”, spune Klotz. „Economia nu poate explica acest lucru la fel de mult ca realitatea că, din cauza ultimilor doi ani, angajatorii au trebuit să se perfecționeze. Acum aveți oameni care spun: „Nu-mi dau demisia pentru că locul meu de muncă este de fapt destul de bun””.

Dar, deși imaginea de ansamblu arată că Marea Demisie ar putea fi în curs de diminuare în general, unele industrii încă simt înțepăturile demisiei în masă, în special în anumite sectoare.

„Sănătate, producție, construcții – ratele de demisie în aceste industrii sunt cu mult peste nivelurile din 2019”, spune Klotz. „Când spui că Marea Demisie s-a încheiat, probabil că vor exista persoane care conduc organizații din domeniul sănătății sau al producției care încă se luptă cu adevărat să găsească lucrători sau cu o cifră de afaceri ridicată”. Dar o înrăutățire a economiei ar putea începe să scadă ratele de demisie și în aceste industrii: din punct de vedere istoric, mai puțini oameni demisionează în perioadele de scădere economică.

Ambii economiști spun că sunt dispuși să considere că Marea Demisie s-a încheiat în mod oficial, dar Klotz avertizează că oamenii vor continua să demisioneze în număr mare, în raport cu anii de dinaintea pandemiei. „Cred că este important să ținem cont de faptul că rata de demisie este încă la aproximativ nivelul la care a fost în 2019. Lăsând la o parte pandemia, demisiile din 2019 au fost cele mai mari din cei 20 de ani în care Biroul de Statistică a Muncii le înregistrează.”

El adaugă: „Aș spune că ceea ce urmează este doar o piață a forței de muncă instabilă”.