Marian Năstase, Asociația Marilor Consumatori de Energie din Industrie: Eolianul și solarul sunt energii neutilizabile dacă nu sunt echilibrate

eoliene, energie regenerabila

Energia regenerabilă produsă în parcurile eoliene și fotovoltaice este absolut neutilizabilă dacă nu este echilibrată, iar cel mai bun factor de echilibrare este gazul, a spus președintele Asociației Marilor Consumatori Industriali de Energie și președintele Alro Slatina, Marian Năstase.

Potrivit acestuia, doar gazul, mai precis termocentralele pe gaz, pot asigura stabilitatea energetică a României pentru că doar el poate fi considerat de Comisia Europeană combustibil de tranziție, în condițiile în care cărbunele și nuclearul sunt mai degrabă dezavuate la Bruxelles.

„Fără gaze nu avem capacități de echilibrare. Gazul este și trebuie să fie combustibil de tranziție. Comisia Europeană trebuie să accepte că industria gazului este capital intensive, adică are nevoie de mulți bani pentru dezvoltare la început. Adică nu poți să-i zici că trebuie să fie până în 2035, alții zic că pănă in 2030, apoi gata să se termine cu el. Eu zic că gazul e chiar singura soluție pentru decarbonare”, a spus Năstase.

Cât privește situația, în general, a industriei romănești, care este acum mult subcapacitată sau de-a dreptul închisă, din pricina prețurilor mari ale energiei, fapt relevat clar în scăderea consumurilor energetice , Năstase a spus că noi, ca țară, trebuie să luăm rapid o decizie. „Ori închidem de tot fabricile și punem o piatră mare pe ele ori găsim o soluție ca să mai rămănă ceva industrie și pe aici”.

ABIEC reunește producători din diverse sectoare ale industriei care se califică drept mari consumatori de energie în conformitate cu dispozițiile legale, cum ar fi Alro Slatina, Tenaris Silcotub, Arcelor Mittal Hunedoara, Liberty Steel, Saint Gobain Glass, Romcim sau BA Glass.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *