Marile institute germane de cercetare: Economia germană se va contracta cu 0,4% anul viitor, din cauza crizei energetice/ Producția germană va fi cu 160 de miliarde de euro mai mică în acest an

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Economia Germaniei se va contracta probabil cu 0,4% anul viitor, din cauza impactului crizei energetice, potrivit principalelor institute de cercetare din țară, care și-au redus previziunile din aprilie, care indicau o expansiune de 3,1%, scrie Bloomberg.

Producția germană va fi cu 160 de miliarde de euro mai mică în acest an și anul viitor decât se preconiza în urmă cu cinci luni, în parte din cauza creșterii drastice a costurilor energiei, au prezis joi cele patru institute într-un raport bianual pe care guvernul îl folosește ca orientare pentru propriile perspective.

„Atacul rusesc asupra Ucrainei și criza rezultată pe piețele energetice duc la o scădere vizibilă a economiei germane”, a declarat Torsten Schmidt, șeful departamentului de cercetare economică al Institutului RWI și purtător de cuvânt al Grupului de proiect comun pentru previziuni economice.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Germania este una dintre țările cele mai afectate de urgența energetică declanșată de războiul din Ucraina, datorită dependenței de importurile de combustibil rusesc acumulate de-a lungul deceniilor. Coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz se grăbește să reducă această dependență, dar Germania se confruntă în continuare cu o iarnă grea, cu perspectiva raționalizării gazului și a unor pene de curent.

Guvernul a alcătuit trei pachete de măsuri de ajutor în valoare de aproape 100 de miliarde de euro pentru a compensa impactul asupra gospodăriilor și companiilor, dar a avertizat, de asemenea, că nu dispune de resursele necesare pentru a atenua complet problema.

„Ratele record ale inflației, în special prețurile explozive la energie, lovesc puternic multe companii”, a declarat joi Martin Wansleben, directorul general al lobby-ului industrial DIHK, într-o declarație trimisă prin e-mail.

„Consecințele sunt oprirea producției, pierderi în crearea de valoare, relocarea producției în străinătate și chiar închiderea de fabrici”, a adăugat el. „Numărul companiilor care fie nu primesc niciun contract de furnizare a energiei, fie le primesc doar la prețuri extreme este în prezent în creștere”.

Deși se așteaptă ca criza energetică să se atenueze pe termen mediu, prețurile la gaze naturale vor rămâne probabil mult peste nivelurile de dinaintea crizei, ceea ce înseamnă „o pierdere permanentă de prosperitate pentru Germania”, au avertizat institutele.

Aceștia și-au redus estimarea de creștere pentru acest an la 1,4% de la 2,7% și au declarat că se așteaptă ca inflația să se accelereze în lunile următoare, urcând la o rată medie de 8,8% anul viitor – față de 8,4% anul acesta – înainte de a scădea treptat spre 2% în 2024.

Cea mai mare economie a Europei va reveni probabil la creștere în 2024, cu o expansiune de 1,9%, au prezis institutele.

Cele patru institute care întocmesc previziunile semestriale sunt Ifo din Munchen, IfW din Kiel, IWH din Halle și RWI din Essen. De asemenea, contribuie și institutele Wifo și IHS din Viena. Guvernul este așteptat să publice luna viitoare proiecții economice actualizate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: