Mark Zuckerberg vrea să angajeze oameni care fac “un singur lucru foarte bine”/ El crede că stăpânirea unei abilități este mai importantă decât o diplomă

Mark Zuckerberg Sursa foto: Facebook

Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, se alătură unui număr din ce în ce mai mare de directori care sugerează că un anumit domeniu de studiu este mai puțin esențial pentru angajare pe piața competitivă a muncii din prezent, scrie Fortune.

Ceea ce contează cel mai mult, spune el, este să fii capabil să “faci un lucru foarte bine”.

Când a fost întrebat de Emily Chang de la Bloomberg: “Ce ar trebui să studieze copiii în zilele noastre?” Zuckerberg a subliniat importanța gândirii critice și a învățării valorilor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Mai degrabă decât să indice un anumit subiect pentru aspiranții la profesioniști din Generația Z, miliardarul care a renunțat la Harvard a subliniat că stăpânirea unei abilități este mai importantă decât o diplomă în afaceri sau economie, deoarece o astfel de tenacitate poate fi aplicată în diverse domenii de activitate.

Zuckerberg și-a explicat “filosofia de angajare” oferind-o ca exemplu ca fiica sa, care a scris deja 40 de pagini dintr-o carte despre cristalele sirenelor și folosește Meta AI pentru a genera imagini.

“Dacă oamenii au demonstrat că pot să meargă în profunzime și să facă un lucru foarte bine, atunci probabil că au dobândit experiență în arta de a învăța ceva și de a-l duce la un nivel excelent, ceea ce este, în general, destul de aplicabil la alte lucruri”, a concluzionat el.

Notele mari nu garantează că ești un lucrător de top

Nu este prima dată când șeful Meta insistă asupra faptului că talentul brut și personalitatea primează în fața acreditărilor.

Zuckerberg a fost cu mult înaintea revoluției actuale a angajărilor bazate pe competențe – chiar și în 2015, geniul tehnologiei insista că “va angaja pe cineva să lucreze direct pentru mine numai dacă eu aș lucra pentru acea persoană” și că echipa sa caută oameni ale căror valori se aliniază cu cele ale companiei.

Acum, pe măsură ce întreprinderile renunță din ce în ce mai mult la cerințele privind diplomele din procesul de angajare, filosofia de angajare a lui Zuckerberg este tot mai frecventă.

Google, Microsoft, IBM și Apple au eliminat toate cerințele de diplomă pe care le aveau de mult timp pentru a elimina barierele la intrare și a recruta talente mai diverse. Între timp, recrutorii din întreaga lume sunt de cinci ori mai predispuși să caute noi angajați în funcție de competențe decât în funcție de studiile superioare.

Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, a dezvăluit recent că gigantul de pe Wall Street a angajat “patru sau cinci mii de foști deținuți”, deoarece talentul nu iese doar din facultăți.

“Nu cred că faptul că mergi la o școală din Ivy League sau ai note mari înseamnă neapărat că vei fi un muncitor grozav, o persoană grozavă sau ceva de genul acesta”, a spus el. “Dacă te uiți la abilitățile oamenilor, este uimitor cât de pricepuți sunt oamenii în ceva, dar asta nu a apărut în CV-ul lor.”

De asemenea, directorul general al Apple, Tim Cook, a repetat că există o “neconcordanță între competențele care ies din facultăți și competențele de care credem că avem nevoie în viitor”.

Acesta este motivul pentru care el a declarat că, în special programatorii aspiranți, nu au nevoie de o diplomă pentru a avea succes. David Meads, directorul Cisco din Marea Britanie, a renunțat la școală la vârsta de 16 ani. La fel ca Zuckerberg, el a declarat pentru Fortune că “atitudinea și aptitudinile sunt mai importante decât literele pe care le ai după nume sau decât calificările pe care le ai pe o foaie”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: