Mass-media din Europa de Est, în cel mai dificil moment după îngheţarea finanţării USAID

Presă jurnaliști ziariști camere foto video Sursa foto Peter Szijjarto

Multe instituții de presă din Europa de Est sunt afectate de acțiunile președintelui american Donald Trump împotriva Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Suspendarea finanțării USAID pune în dificultate mass-media independentă din Ungaria, Bosnia și Georgia, care se confruntă deja cu presiuni politice și economice, relateaza News.ro, citând Reuters. Această situație riscă să slăbească semnificativ capacitatea jurnaliștilor de a investiga corupția și de a responsabiliza autoritățile cu tendințe autoritariste.

Presa independentă din Europa de Est, lovită de decizia lui Trump

Înghețarea fondurilor USAID pentru 90 de zile și solicitarea adresată lui Elon Musk de a reduce dimensiunea agenției au creat haos pentru numeroase ONG-uri și instituții media independente. În Ungaria, publicația de investigații Atlatszo a fost grav afectată. În cadrul unei întâlniri editoriale din 10 februarie, jurnaliștii au discutat despre necesitatea de a găsi noi surse de finanțare după pierderea subvențiilor USAID. „Fără aceste fonduri ar fi foarte greu să menținem presa independentă aici (în Ungaria)”, a declarat redactorul-șef al Atlatszo, Tamas Bodoky, pentru Reuters.

Atlatszo, cunoscută pentru investigațiile sale asupra corupției și legăturilor oligarhilor maghiari cu guvernul, a beneficiat indirect de USAID pentru aproximativ 10-15% din bugetul său în 2023 și 2024. Pe lângă Ungaria, și alte țări precum Bosnia și Georgia sunt afectate semnificativ. Conform clasamentului mondial al libertății presei din 2024, Ungaria a coborât pe locul 67, în timp ce Georgia și Bosnia ocupă pozițiile 103 și 81.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Libertatea presei, în pericol

Atât Donald Trump, cât și Elon Musk au acuzat USAID de corupție, fără a oferi dovezi.

Musk a mers mai departe cerând, pe 9 februarie, închiderea Radio Europa Liberă (RFE), un post finanțat din 1950 prin alte fonduri guvernamentale americane.

Aceste atacuri la adresa mass-media independente vin într-un context în care lideri cu tendințe autoritare, precum Viktor Orban, salută deciziile lui Trump.

Pe 7 februarie, premierul ungar a declarat că dorește eliminarea tuturor „rețelelor străine” ale ONG-urilor și instituțiilor media critice, o măsură care ar putea înăspri și mai mult controlul asupra presei în Ungaria.

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) a îndemnat instituțiile europene să intervină pentru a sprijini pluralismul media și jurnalismul independent.

Organizația avertizează că măsurile impuse de Trump vor crea „haos în ecosistemul media din peste 30 de țări”, subminând valorile democratice în regiuni deja fragile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.