Tarifele de referință la asigurările auto RCA vor fi raportate la nivelul din martie 2022, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va renunța la o taxă de 1% care trebuie plătită de asigurători – acestea sunt măsurile pe care le va propune autoritatea pentru a preveni scumpirea RCA, după ce vineri a retras autorizația Euroins, principalul jucător de pe piață, a declarat sâmbătă la Digi24 Valentin Ionescu, director în ASF.
Ionescu nu a precizat foarte clar dacă ASF va propune o plafonare a tarifelor RCA, dar a spus că „societățile de asigurări vor folosi tarifele din martie 2022. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care vor o poliță RCA, autoritatea va renunța la taxa de 1%. Vrem sa avem stabilitate pe piata RCA.”
În imaginea de mai jos se regăsesc tarifele de referință RCA valabile în martie 2022:
Unii români plătesc asigurări auto RCA și cu 40% mai scumpe comparativ cu finalul anului trecut, dacă își încheie acum o poliță, relevă datele analizate recent de Economedia. Scumpirile vin după ce anul trecut a fost declarat oficial falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător auto de pe piață, care ținea prețurile jos. Ceilalți asigurători au crescut imediat prețurile, anticipând preluarea clienților City Insurance care urmau să își schimbe asigurătorul. În plus, autoritățile au majorat și contribuțiile virate de firmele de asigurare la fondul de garantare a asiguraților, care se ocupă de despăgubirea păgubiților City Insurance.
În plus, ASF a publicat recent noi tarife de referință, valabile în 2023, care arătau că șoferii ar putea plăti tarife mai mari cu până la 40 la sută.
Trebuie menționat însă că acestea nu sunt prețurile pe care le vor plăti șoferii atunci când își vor cumpăra polița RCA. În funcție de cât de bine sau de rău au condus, conform sistemului Bonus-Malus, primele pot fi reduse cu până la 50 la sută, sau majorate cu până la 80%.