May the 4th Be With You. Ce filme Star Wars au produs cei mai mulți bani?

Star Wars stormtrooper Stormtrooper Star Wars / Sursa foto: Pixabay

Ziua de 4 mai este sărbătorită ca Ziua Războiului Stelelor (Star Wars Day) de către fanii francizei de divertisment încă din 2011, prima mențiune înregistrată a jocului de cuvinte cu fraza clasică May the 4h Be With You („Fie ca Forța să fie cu tine”, n.r.) datând din anii 1970. Statista a analizat ce filme Star Wars au făcut cei mai mulți bani de la achiziționarea Lucasfilm de către Disney.

Cu mult timp în urmă, într-o galaxie foarte, foarte îndepărtată, s-a născut una dintre cele mai de succes francize cinematografice din toate timpurile. În anul 1977 a avut loc lansarea primului film „Războiul Stelelor”, „Episodul IV – O nouă speranță”, care a generat peste 775 de milioane de dolari americani în box office-ul mondial și a făcut cunoștință spectatorilor cu unele dintre cele mai cunoscute personaje ale genului. Creată de George Lucas, saga science-fiction a devenit rapid una dintre francizele cinematografice cu cele mai mari încasări la nivel mondial și continuă să capteze atenția și afecțiunea publicului până în prezent. Seria se întinde pe nouă filme cu vedete și o varietate de prequel-uri, continuări, filme derivate și emisiuni TV. În plus, imperiul multimedia „Războiul Stelelor” cuprinde, de asemenea, jocuri video, benzi desenate, jucării și atracții în parcuri tematice, subliniind impactul său cultural pop astronomic și moștenirea sa de lungă durată.

Universul „Războiul Stelelor” nu este doar una dintre cele mai populare francize cinematografice din istoria cinematografiei, ci și una dintre cele mai profitabile. Deși nu toate titlurile din multivers s-au descurcat la fel de bine, chiar și „Solo: A Star Wars Story” (2018), cel mai puțin reușit film de până acum, a obținut încasări de peste 390 de milioane de dolari americani. Acestea fiind spuse, s-a lăudat și cu unele dintre cele mai mari costuri de producție. Până în 2022, „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” (2015) rămâne filmul „Star Wars” cu cele mai mari încasări din toate timpurile, situându-se totodată printre cele mai de succes cinci filme de succes la nivel mondial. A fost primul episod al francizei regizat de J. J. Abrams și a avut încasări de peste două miliarde de dolari americani în box office-ul mondial. Continuarea sa, „Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi” (2017), a atras al doilea cel mai mare venit al seriei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cu costuri de producție cuprinse între 200 și 317 milioane de dolari și încasări la box office la nivel global cuprinse între 392 de milioane și 2,1 miliarde de dolari, fiecare film Star Wars lansat din 2015 încoace a fost mai mult sau mai puțin un succes. Cel mai ciudat din această serie de cinci filme este Solo: A Star Wars Story, care a obținut doar aproximativ 120 de milioane de dolari, dacă scădem costurile de producție. Deoarece Box Office Mojo nu precizează ce este inclus în costurile de producție, Solo s-ar putea să nu fi obținut niciun profit dacă nu ar fi fost incluse costurile de marketing și alte costuri.

Filmele care au înregistrat profit în ciuda costurilor de producție cu nouă cifre au fost Rogue One: A Star Wars Story și toate intrările din cea de-a treia trilogie a francizei. Cel mai performant dintre cele trei a fost The Force Awakens, lansat în 2015. Filmul i-a prezentat pe noii protagoniști Rey, Finn și Poe Dameron, interpretați de Daisy Ridley, John Boyega și, respectiv, Oscar Isaac. Acesta a semnalat un reboot cvasi-ușor pentru seria de filme de lungă durată, fiecare dintre cele trei filme reflectând anumite aspecte ale trilogiei originale. Cel de-al doilea episod, The Last Jedi (Ultimii Jedi), a fost înconjurat de critici severe din partea fanilor, parțial din cauza modului în care a fost tratat eroul trilogiei originale, Luke Skywalker, ceea ce ar fi putut duce la o performanță mai slabă în box office-ul global.

Infographic: Which Star Wars Movies Made the Most Money? | Statista

În 2012, The Walt Disney Company a cumpărat compania de producție independentă Lucasfilm, fondată de George Lucas în 1971, pentru 4 miliarde de dolari, achiziționând drepturile asupra unor francize profitabile precum Indiana Jones și Star Wars. După cum arată graficul Statista bazat pe cifrele de la Box Office Mojo, numai ultimele cinci francize intrate pe marele ecran au meritat cu prisosință acest preț cerut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: