Mediul de afaceri analizează programul de guvernare al premierului Marcel Ciolacu. Dan Șucu, Concordia: Uneori sunt necesare programe guvernamentale, dar alteori statul trebuie să lase companiile și antreprenorii să-și facă treaba fără să-i încurce

Dan Sucu foto

Programul de guvernare prezentat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu conține programe guvernamentale de sprijin centrate pe investiții, creșterea productivității și a valorii adăugate, însă, deși uneori sunt necesare astfel de programe, alterior statul trebuie să lase companiile și antreprenorii să-și facă treaba fără să-i încurce, afirmă, într-un mesaj transmis vineri, Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia.

„Din partea Confederației Patronale Concordia aș vrea să îi mulțumim fostului prim-ministru Nicolae Ciucă și echipei sale pentru cooperarea din timpul mandatului și să-i urăm succes noului prim-ministru, Marcel Ciolacu și guvernului său. Concordia va rămâne un partener de dialog pentru Guvernul României și așteptăm să avem cât de curând o primă întâlnire de lucru.

Sprijinim abordarea din noul program de guvernare centrată pe investiții, creșterea productivității și a valorii adăugate în economie. Suntem de acord că uneori sunt necesare programe guvernamentale în acest sens, dar alteori tot ce trebuie să facă statul este să lase companiile și antreprenorii să-și facă treaba fără să-i încurce, adică mai puțină birocrație, mai multă predictibilitate, un aparat de stat eficient, justiție rapidă și corectă, autorități de control și reglementare care să nu-și depășească atribuțiile, infrastructură publică pusă la punct”, afirmă Dan Șucu.

Programul de guvernare punctează că este esențial să ne uităm la forța de muncă. Președintele Concordia afirmă că este de acord, pentru că „avem de lucrat la disponibilitatea ei, locală sau din afara țării, precum și la competențele care vor crește competitivitatea firmelor noastre”.

Însă Dan Șucu atrage atenția că programul nu vorbește și despre reducerea impozitării muncii, un lucru pe care mediul de afaceri l-a cerut în repetate rânduri.

„De-a lungul timpului ni s-a precizat mereu că pentru a putea scădea impozitarea muncii trebuie crescută impozitarea capitalului, dar nu au urmat clarificări sau ipoteze de lucru care să fie discutate. Înainte de a ne pune problema impozitării suplimentare a capitalului, ne-am dori o verificare a eficienței cu care sunt cheltuiți banii pe care îi plătim deja”, afirmă el.

Șucu mai precizează că educația a devenit recent un punct focal pentru publicul larg și pentru politicieni. „Haideți să vedem cum asigurăm românilor educația de care au nevoie în secolul XXI”, menționează el.

Președintele Concordia mai spune că se vorbește constant despre reforme fiscale de amplitudine, dar observăm că ele nu sunt abordate în programul de guvernare.

„Așadar este neclar dacă noul guvern nu și le propune sau a preferat să nu deschidă acum subiectul. Nu dorim ca astfel de măsuri să fie luate prin ordonanțe de urgență, ci în urma unor discuții așezate, mai ales că Ministerul Finanțelor a publicat și recentul raport al Băncii Mondiale despre sistemul fiscal românesc. Avem și o serie de obligații asumate prin PNRR. Cel mai mult, însă, avem nevoie de predictibilitate, și nu este o vorbă goală”, afirmă el.

Șucu susține că, în ceea ce privește salariile și veniturile, mediul de afaceri împărtășește obiectivul creșterii veniturilor cetățenilor țării noastre.

„Unele zone ale țării au ajuns deja la media europeană sau chiar au depășit-o, altele au rămas încă foarte sărace, iar aici este nevoie de infrastructură publică și investiții private. Bunăstarea nu va veni niciodată doar dintr-un instrument de politică socială sau fiscală”, spune el.

„Apreciem întru totul dorința Guvernului de a reduce deficitul balanței comerciale și de a crește volumul exporturilor. Suntem aici să propunem soluții despre cum se poate face asta. Ambiția de a adera la OCDE cât mai repede este un obiectiv important pentru economia românească, pentru că a fi membru în acest club exclusivist al marilor puteri economice ale lumii ne oferă garanția că vom fi mai vizibili în fața investitorilor, mai prezenți în conversațiile cu miză mare”, a conchis Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia.

Comentarii

 1. E o gluma?!
  Dan Sucu a citit “programul de guvernare” al lui Marcel?!
  Nu-l mai citi, Dane, NIMIC din aburelile si minciunile de acolo nu vor vedea lumina zilei in secolul asta!
  DOVADA: citeste Programele de guvernare incepand cu 2016, ale tuturor partidelor!
  NIMIC nu au FACUT din ce au PROMIS in Programele de guvernare, nici o REFORMA, ZERO!
  Au facut insa averi uriase, pentru ei si acolitii lor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *