Mediul de afaceri cere guvernului să facă rost de bani prin reducerea cheltuielilor și colectarea veniturilor. Coaliția pentru Dezvoltarea României: Predictibilitatea cadrului fiscal este o condiție pentru investiții

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei Sursa foto: Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Coaliția pentru Dezvoltarea României, care reunește mari asociații de investitori și antreprenori români și internaționali, cere guvernului să strângă banii necesari prin combaterea evaziunii fiscale și prin reducerea cheltuielilor nenecesare.

CDR avertizează că o eventuală creștere de taxe și impozite, așa cum a fost comunicată informal până acum, riscă să stopeze investițiile și să dezechilibreze economia.

Comunicatul integral al CDR:

În contextul anunțării în spațiul public a unui nou pachet de măsuri fiscale, Coaliția pentru Dezvoltarea României recomandă ca principalele surse pentru reducerea deficitului bugetar excesiv să fie reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea capacității de colectare a veniturilor fiscale. Impunerea unor măsuri fiscale, de magnitudinea celor vehiculate, într-un termen atât de scurt și la mijlocul anului fiscal, riscă să genereze noi dezechilibre la nivelul economiei.

Măsurile de ajustare fiscală prin controlul cheltuielilor, oricât de nepopulare ar fi, trebuie să fie implementate cu prioritate și celeritate. Statul român este nevoit să limiteze risipa și să acționeze responsabil în administrarea banilor publici.

Restructurarea companiilor de stat, care continuă să acumuleze pierderi și datorii, profesionalizarea și digitalizarea aparatului administrativ, revizuirea cu rapiditate a legii salarizării sunt măsuri care pot diminua cheltuielile și, în consecință, pot contribui la echilibrarea bugetară. Pentru ca ajustarea să fie sustenabilă, nivelul cheltuielilor trebuie monitorizat și susținut prin întărirea capacității de a genera venituri și printr-o proiecție corectă și realistă a bugetului.

În același timp, România nu mai poate amâna recuperarea decalajului uriaș în colectarea taxelor. În continuare avem cel mai mare decalaj de TVA din Europa – de 35%. Fiecare punct procentual de TVA înseamnă 1,4 miliarde lei neîncasați la bugetul de stat.

Implementarea cu succes și în termenele agreate a programelor și proiectelor publice este condiționată de capacitatea tehnică și operațională a autorităților și instituțiilor statului. Astfel, creșterea semnificativă și de urgență a capacității administrative, prin utilizarea de personal competent sau contractarea de asistență tehnică oferită de prestatori specializați de servicii, locali sau internaționali, este necesară și prioritară.

Nu în ultimul rând, regimul cheltuielilor de sponsorizare și/sau mecenat nu trebuie modificat, afectând un mecanism care deja și-a dovedit utilitatea în societate.

Coaliția pentru Dezvoltarea României încurajează Guvernul să efectueze o analiză riguroasă a cheltuielilor publice și a căilor de reducere a acestora, beneficiind de asistență tehnică independentă, în scopul dimensionării acestora la un nivel suportabil, asumat cu responsabilitate.

Comunitatea de afaceri pe care o reprezentăm consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă transparent, printr-o consultare reală cu toate părțile interesate. Predictibilitatea cadrului fiscal este o precondiție pentru continuarea fluxurilor investiționale și implicit a creșterii economice.

Ne exprimăm și pe această cale deschiderea și disponibilitatea la dialog pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil.

„Din păcate, măsurile de ajustare fiscală pe care Guvernul le propune acum nu au ca motivație nevoia de reașezare a sarcinii fiscale pe baze sustenabile, ci nevoia de a acoperi prin măsuri spontane și insuficient fundamentate deficitul bugetar excesiv recent recunoscut. Dacă aceste măsuri nu sunt încadrate într-o strategie macroeconomică de substanță pe un orizont de timp mai lung, în corelație cu un plan de limitare a risipei bugetare și de eficientizare a cheltuielilor publice, anul viitor, an electoral, ne vom găsi în aceeași situație și o nouă presiune fiscală va fi resimțită în principal de mediul privat.”, a spus Florin Pogonaru, Președinte AOAR și Coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Sursa foto: Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *