Mediul de afaceri nu este de acord cu propunerea Guvernului de majorare a salariului minim

Redacția oct. 4, 2021 0 comentarii
bani finante lei financiar deficit InquamPhotos Octav Ganea

Mediul de afaceri, format atât din întreprinderile mici și mijlocii, cât și din marile companii, afirmă că nu este de acord cu propunerea Guvernului de majorare a salariului minim brut cu 10,9%, de la 1 ianuarie 2022.

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Tripartit, Guvernul va majora salariul minim pe economie cu aproape 11%, ceea ce se traduce cu o creștere netă de 10 procente. Majorarea se va aplica de la începutul anului viitor, potrivit unor surse.

Președintele consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu, a declarat că o majorare a salariului minim brut cu 10,9% acoperă doar inflația și nu s-a făcut nimic pentru ca microîntreprinderile să fie protejate de scumpiri.

„Pentru mărirea salariului minim se ia decizia acum, dar pentru regândirea impozitării muncii, pentru programele care vin în sprijinul IMM-urilor, pentru toate celălalt măsuri care vin în sprijinul economiei, toate sunt cu „urmează””, a precizat el.

Jianu a mai spus că salariul minim pe economie trebuie să fie parte a unui pachet de măsuri. „Ce spunem prin acest pachet: vino cu măsuri de recâștigare a competitivității unor anumite domenii sau schimbarea lor către alte domenii. Întreprinzătorii ne transmit că 40% din Programul Operațional Regional nu este cheltuit până acum. Avem PNRR pe care nimeni nu l știe cum arată”, a menționat președintele CNIPMMR.

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, consideră că decizia majorării salariului minim este necesară, dar cu respectarea unei formule de calcul coerente si logice economic. „Concordia a propus o creștere salarială cu 8% anul acesta și un calendar de creșteri anuale, însă Guvernul a decis să mărească cu 10,9%, bazându-se pe o formulă cu care noi nu suntem de acord, pentru că ia in considerare de mai multe ori inflația și creșterea productivității. Măsura este necesară, dar ea trebuie să se bazeze pe o formulă corectă, care să poată fi reprodusă și în anii următori, pentru a crea o creștere sustenabilă și predictibilă”, afirmă Burnete.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *