Confederația Patronală Concordia, una dintre cele mai mari organizații ale mediului de afaceri, a respins creșterile de taxe și impozite anunțate miercuri de premierul Ilie Bolojan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Deși înțelegem imperativul echilibrării bugetare și urgența gestionării deficitului record, constatăm cu dezamăgire că din nou mediul privat și cetățenii vor purta povara principală a acestor măsuri”, arată Concordia într-un comunicat.

Comunicatul integral mai jos:

O supraimpozitare agresivă a sectorului privat

Pachetul anunțat reprezintă o nouă lovitură pentru mediul de afaceri prin măsuri care se cumulează și se amplifică reciproc:

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
  • Creșterea dramatică a TVA-ului – de la 19% la 21% pentru cota standard și de la 9% la 11% pentru alimente și medicamente – va lovi direct în puterea de cumpărare a românilor și va crește substanțial costurile operaționale pentru toate companiile. De asemenea, vom asista la noi pusee inflanționiste, în condițiile în care România are deja cea mai ridicată rată a inflației din UE.
  • Măsura prin care sectorul HoReCa trece de la 9%, la 11% TVA va afecta foarte multe afaceri din această industrie, deja fragilizată.
  • Majorarea impozitului pe dividende de la 10%, la 16% – o creștere cu 60% într-o singură măsură – reprezintă o supraimpozitare nejustificată a investitorilor și antreprenorilor care au contribuit la dezvoltarea economiei românești. În doar trei ani, acest impozit s-a dublat, de la 8% la 16%, descurajând investițiile și dezvoltarea mediului antreprenorial.
  • Creșterea accizelor cu 10% pentru combustibil, alcool și țigări. În cazul carburanților, această creștere va afecta direct costurile de transport și operaționale ale tuturor companiilor, reducând competitivitatea economiei românești, într-o perioadă foarte dificilă pentru economiile statelor europene. Creșterea cumulată de 15% a accizei la bere, în 2025, este cea mai agresivă de până acum și se produce cu ignorarea unui calendar predictibil de creștere graduală a accizei la bere pentru 2025 și 2026, aprobat nu mai departe de luna octombrie a anului trecut. Acest lucru va pune o presiune semnificativă pe un sector al berii cu o contribuție anuală la PIB de 3 miliarde de euro.

Creșterea accizelor se estimează că va genera venituri bugetare de 1,5 miliarde lei în 2025 și aproape 5 miliarde lei în 2026, acestea fiind de fapt costuri care se vor răsfrânge asupra întregii economii prin creșterea prețurilor la transport și distribuție.

  • Suprataxarea profiturilor băncilor se va transfera inevitabil în costuri pentru întreaga economie, afectând accesul companiilor la finanțare și majorând costurile creditelor pentru toate sectoarele economice, inclusiv pentru populație.

Toate aceste măsuri se vor transfera în prețuri, afectând consumatorii și reducând puterea de cumpărare, ceea ce va duce la o contracție economică și la reducerea bazei fiscale pe termen mediu.

În același timp, Guvernul nu a luat în considerare taxarea coletelor non-UE scutite de taxe vamale, măsură prin care ar fi putut adresa o problemă reală de concurență neloială, preferând să taxeze suplimentar companiile românești. Acestea vor fi acum și mai vulnerabile în fața giganților asiatici.

În plus, atragem atenția asupra faptului că pachetul de măsuri a fost conceput și anunțat fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri. Partenerii sociali nu au fost implicați în elaborarea acestor măsuri, deși efectele lor se vor răsfrânge direct asupra a mii de companii și sutelor de mii de locuri de muncă.

Mesajul nostru către Guvern

Înțelegem necesitatea echilibrării bugetului și recunoaștem gravitatea situației fiscale moștenite. Cu toate acestea, soluția nu poate fi din nou supraimpozitarea mediului privat și a cetățenilor, care au demonstrat reziliență și capacitatea de a genera venituri pentru bugetul național, chiar și în cele mai dificile perioade.

Mediul de afaceri românesc a purtat în spate această economie timp de decenii și a continuat să contribuie masiv la bugetul național. Nu este corect ca din nou să fim noi cei care plătim prețul reformelor necesare, în timp ce reformele structurale ale aparatului bugetar rămân superficiale.

Recunoaștem experiența administrativă a premierului Ilie Bolojan și înțelegem urgența măsurilor. Cu toate acestea, abordarea aleasă pune din nou o povară disproporționată pe sectorul privat, care este deja supraimpozitat și suprataxat comparativ cu multe țări din regiune.

Confederația Patronală Concordia solicită:

  • Consultări urgente și transparente cu toate organizațiile patronale reprezentative înainte de adoptarea finală a acestor măsuri, pentru a identifica alternative mai echilibrate.
  • Evaluare reală a impactului cumulat al acestor măsuri asupra competitivității economice și asupra capacității companiilor de a-și menține operațiunile și locurile de muncă.
  • Un program credibil de reducere a cheltuielilor publice care să fie proporțional cu efortul cerut sectorului privat și să demonstreze că reformele se aplică în mod echitabil în întreaga economie.
  • Perioade de tranziție adecvate pentru implementarea măsurilor, pentru a permite companiilor să se adapteze gradual la noile condiții fiscale.
  • Reforma urgentă a ANAF în vederea rezolvării problemei evaziunii fiscal
  • Un termen clar pentru eliminarea măsurilor ce produc distorsiuni economice, adică, din nou, predictibilitate
  • Demararea discuțiilor în vederea identificarii celor mai potrivite măsuri care să susțina revenirea economică.

România are nevoie de reforme, dar acestea trebuie să fie echilibrate și durabile. Mediul de afaceri nu poate continua să ducă singur povara unei economii naționale, în timp ce ineficiențele structurale ale statului rămân nerezolvate. Solicităm consultări clare și imediate pentru a găsi împreună soluții care să nu compromită viitorul economic al României.

Confederația Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești.