Mediul de afaceri: Știm că ajustarea fiscală trebuie să se întâmple, dar nu există un program clar. Încă se pot face ajustări pe cheltuieli, distribuția angajaților la stat nu este neapărat potrivită mediului economic actual

Cristian Sporis_AmCham Romania President

Mediul de afaceri afirmă că știe că ajustarea fiscală trebuie să se întâmple, pentru că altfel pierdem stimuli investiționali mari, însă nu există un program clar și nu există transparență din partea factorilor de decizie, a declarat marți Cristian Sporiș, Președinte AmCham România și Head of Corporate Banking Raiffeisen Bank Romania. El afirmă că încă se pot face ajustări pe partea de cheltuieli ale statului, în ce privește anvelopa salarială sau în ceea ce privește distribuția angajaților la stat, care nu este neapărat potrivită mediului economic actual.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a prezentat marți rezultatele ediției din 2023 a sondajului privind calitatea mediului investițional din România. Potrivit acestuia, principalul factor macroeconomic care poate reprezenta un risc pentru economia României, conform sondajului, este tendința de creștere a inflației: 73% au indicat anul acesta, față de 87% anul trecut, în contextul în care inflația tinde să scadă. Al doilea este creșterea costurilor fixe, o consecință a inflației, un efect de runda a doua, care se referă la salarii, chirii, utilități, creșterea cheltuielilor de capital; 61% din respondenți au indicat acest factor, de la 44% anul trecut. Al treilea factor este adâncirea deficitului bugetar: 57%, față de 36% anul trecut.

În ceea ce privește deficitul bugetar, Cristian Sporiș spune că mediul de business știe că ajustarea fiscală trebuie să se întâmple, pentru că altfel pierdem stimuli investiționali foarte mari.

„Este o preocupare foarte mare și pentru mediul de business. Dar pentru că nu există comunicare și transparență cu factorii de decizie, nu știm care vor fi categoriile de angajați, sectoarele, companiile afectate. Neexistând un program clar de ajustare fiscală comunicat cu pași intermediari, atunci ne așteptăm la orice și acesta poate fi un factor de risc în ceea ce privește dorința de investiție a membrilor AmCham”, a declarat Cristian Sporiș.

Întrebat de Economedia care este modul în care se poate face ajustarea fiscală, ținând cont de nevoia imediată de bani, dar astfel încât să nu perturbe mediul de afaceri, Sporiș a precizat că „încă se pot face ajustări pe cheltuieli”.

„În 2012, anvelopa salarială a coborât de la 11% din Produsul Intern Brut la 7% din PIB. Acum suntem înapoi la 11%. Există domenii, cum este ministerul de Interne, unde ai nevoie de mai multă forță de muncă. Dar la autorități publice locale sunt foarte mulți angajați care de principiu nu știu ce au de făcut. Din punct de vedere al numărului de funcționari publici la mia de loc suntem țara cu cel mai mic număr de angajați publici. Pe de altă parte suntem țara și cu cel mai mic număr de angajați populație activă raportat la populație. Distribuția angajaților la stat pe nevoile contribuabililor nu se potrivește. Reașezarea teritorială a României se discută de ani de zile și nu s-a realizat. Partea de costuri poate fi încă adresată. Avem 39% din PIB costuri”, a spus el.

Sporiș menționează că sunt domenii în care avem nevoie de funcționari, de personal în zona publică. „Nu spunem că trebuie să fie plătiți prost, ci cred că distribuția angajaților la stat nu este neapărat potrivită mediului economic actual”.

El mai afirmă că ajustare se mai poate face și prin digitalizare. „Poți să faci toate analizele posibile din birou pe factori de risc fiscali fără să fie nevoie să te duci la contribuabili să verifici dosare. În sectorul bancar, în urmă cu 15 ani, exista analiză de risc pe credit în fiecare sucursală. În momentul de față, analiza se face în mod centralizat iar acele sucursale sunt de lucru cu publicul”, potrivit lui.

Pe partea de venituri, Sporiș spune că „lucrurile sunt simple la nivel de principii”. „După modelul american, toată lumea plătește taxele și impozitele, nu există categorii exceptate. Chiar dacă locuiești în România ca american plătești taxe în State. Ce este important ca fiscalitate, dacă vrei să ajungi la dezvoltarea unui sector economic, este să o faci prin ajutor de stat, nu prin stimulente fiscale, ca principiu. Dacă o faci prin stimulente, e foarte greu să le mai scoți. Ajutorul de stat este temporar, pe o perioadă determinată, și poți să renunți la el”, spune Sporiș.

Elisabeta Moraru, Vice-Președinte AmCham România/Country Director, Google Romania, a declarat că membrii comitetului de economie digitală din AmCham văd o oportunitate în zona de digitalizare, care poate veni cu beneficii imediate în colectare, în analiza datelor, în îmbunătățirea resurselor umane.

Ea susține că în momentul acesta vedem etape.

„Am văzut legea cloudului guvernamental, legea interoperabilității. Consecințele digitalizării ar trebui să fie asociate și cu zona de training. Nu trebuie să vorbim de reducere a numărului de angajați, ci de ajustare a competențelor. Nu vorbim de eliminare a numărului de angajați din cauza digitalizării, ci de ajustare a competențelor”, spune Moraru.

Alex Milcev, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania/Partener, Tax & Lawl Leader, EY Romania & Moldova, spune că „reforma fiscală va veni probabil într-o formă sau alta în perioada următoare sau mai îndepărtată și că, dacă e să vorbim de stabilitate, nu o să vedem asta în următoarele 6 luni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *