Mediul de afaceri vede „optimism excesiv și nejustificat” în privința veniturilor din bugetul pe 2024 / Burnete, Concordia: „Bunii plătitori de taxe vor fi chemați din nou să achite un deficit mai mare, deși se promite că în 2024 nu vor exista creșteri de taxe”

Radu Burnete

Mediul de afaceri critică legea bugetului de stat pe anul 2024, spunând că vede „un optimism excesiv și nejustificat” în privința nivelului veniturilor din bugetul pe anul 2024. Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, susține că bunii plătitori de taxe vor fi chemați din nou să achite un deficit mai mare, deși se promite că în 2024 nu vor exista creșteri de taxe.

Concordia transmite că va aviza negativ în Consiliul Social și Economic de astăzi bugetul pe anul 2024 și măsurile fiscal-bugetare.

„Ar fi iresponsabil să facem altfel. Nu a existat niciun fel de consultare și discuție cu nicio industrie, dialogul social este din nou o formă care bifează o cerință legală și nimic mai mult, iar dintr-o primă analiză vedem un optimism excesiv și nejustificat în privința nivelului veniturilor. ANAF își propune să colecteze 30 de miliarde în plus anul viitor deși anul acesta este cu 12 miliarde sub ce și-a propus. Guvernul se așteaptă la intrări din fonduri europene și PNRR de peste 60 de miliarde de lei deși din cele 55 de miliarde pe care și le-a propus în 2023 va realiza puțin sub 29 de miliarde. Cele 12 miliarde în plus pe care Guvernul consideră că le va colecta suplimentar din CASS, după extinderea bazei, sunt și ele cu un semn de întrebare în lipsa unei fundamentări din care să înțelegem cum s-a ajuns la această cifră”, afirmă Burnete.

Directorul Concordia susține că bunii plătitori de taxe vor fi nevoiți din nou să achite un deficit mai mare.

„Experiența acestui an ne-a arătat că deși Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget dorește dacă el este construit pe estimări și prognoze nerealiste în privința veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe și impozite. Aceștia vor fi chemați din nou să achite un deficit mai mare decât cel estimat, în ciuda promisiunilor că în 2024 nu vor exista creșteri de taxe și impozite”, susține el.

Radu Burnete mai transmite că unele dintre măsurile fiscal-bugetare din jurul acestui buget ridică și ele semne de întrebare.

„Guvernul dorește să restrângă din nou aria de deductibilitate a sponsorizărilor deși acest sistem a generat foarte multe beneficii sociale la costuri foarte mici; fondul de tranziție deși alimentat din supraimpozitarea companiilor din energie este gol în proiectul de buget; plafoanele pentru Rabla scad semnificativ descurajând aceste programe deși banii din Fondul de Mediu nu pot fi realocați spre alte zone bugetare; impozitul pe cifra de afaceri rămâne cu neclarități semnificative și vedem inclusiv decizii fiscale care vor avea efect retroactiv. Se înăspresc pedepsele pentru evaziune, ceea ce în sine este foarte bine, dar în lipsa reformării și digitalizării ANAF ne temem că instituția va deveni mai opresivă tot cu bunii contribuabili, nu cu evazioniștii”, afirmă reprezentantul Concordia.

Conform lui Radu Burnete, dialogul social și consultarea ar fi rezultat într-un buget mai realist de care mediul de afaceri și societatea să nu se teamă. „Dar asta nu se poate face în cele 24 de ore pe care le-am avut la dispoziție. Guvernul continuă să nu-i ia în serios pe cei care produc până la urmă bunăstarea din România, angajații și angajatorii. Noi ne luăm în serios rolul și vom publica în perioada următoare propriile analize și opinii chiar dacă măsurile și bugetul vor fi fost adoptate deja”, conchide Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Citește și:

BREAKING Bugetul pe anul 2024 se construiește pe un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, respectiv 5% din PIB / Ce bani primește fiecare minister

UPDATE Ce prevede „ordonanța trenuleț”: Salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024, după ce Ministerul Finanțelor a retras varianta cu 8% publicată „dintr-o eroare”

Ministerul Finanțelor modifică modificările la Codul Fiscal adoptate chiar luna trecută. Se modifică iar un plafon de cash, noi restricții pentru microîntreprinderi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *