Meta se pregătește să cheltuie până la 65 de miliarde de dolari pentru AI în 2025

meta, retea de socializare, social media, instagram, whatsapp, facebook, companie americana, gigant tehnologic Sursa foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Meta Platforms intenţionează să cheltuie până la 65 de miliarde de dolari în acest an pentru a-şi extinde infrastructura AI, a declarat vineri CEO-ul Mark Zuckerberg, cu scopul de a consolida poziţia companiei faţă de rivalii OpenAI şi Google, în cursa pentru a domina tehnologia, transmite Reuters.

Ca parte a investiţiei, Meta va face mai multe angajări pentru posturi privind inteligenţa artificială şi va construi un centru de date de peste 2 gigawaţi, care ar fi suficient de mare pentru a acoperi o parte semnificativă din Manhattan.

Compania, care se află printre cumpărătorii de top ai cipurilor AI de la Nvidia, îşi propune să încheie anul cu peste 1,3 milioane de procesoare grafice şi intenţionează să aducă online o putere de calcul aproximativă de 1 GW în 2025.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Acesta va fi un an definitoriu pentru AI. Acesta este un efort masiv şi, în următorii ani, va conduce produsele şi afacerile noastre de bază”, a spus Zuckerberg într-o postare pe Facebook.

Marile companii de tehnologie au investit zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura AI după succesul ChatGPT al OpenAI.

Anunţul Meta vine la doar câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că OpenAI, SoftBank şi Oracle vor forma o asociere numită Stargate şi vor investi 500 de miliarde de dolari în infrastructura AI din SUA.

La începutul acestei luni, Microsoft a declarat că intenţionează să investească aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru a dezvolta centre de date, în timp ce Amazon.com a spus că cheltuielile pentru 2025 vor fi mai mari decât cele de aproximativ 75 de miliarde de dolari în 2024.

„Zuckerberg semnalează pieţei că nu vrea să fie pe locul al doilea în cursa AI. Momentul anunţului a fost probabil afectat de «Stargate», care a creat o stare de urgenţă pentru a transmite un mesaj”, a precizat analistul Davidson Gil Luria.

Compania a devenit un jucător important în cursa AI cu chatbot-ul său, ochelarii inteligenţi Ray-Ban şi abordarea open-source, care o diferenţiază de rivali, permiţând consumatorilor şi majorităţii companiilor să folosească gratuit modelele sale Llama AI.

Zuckerberg se aşteaptă ca asistentul AI al Meta, disponibil în toate serviciile sale, să deservească peste 1 miliard de oameni în 2025, faţă de aproximativ 600 de milioane de utilizatori activi lunar pe care i-a avut anul trecut.

Cheltuielile de capital de 60-65 de miliarde de dolari prezentate pentru 2025 ar marca un salt semnificativ de la cheltuielile estimate ale companiei de 38 de miliarde de dolari la 40 de miliarde de dolari pentru anul trecut.

De asemenea, aceste cheltuieli sunt peste estimarea analiştilor, de 50,25 miliarde de dolari în 2025, potrivit datelor LSEG.

Meta urmează să-şi raporteze rezultatele din trimestrul al patrulea pe 29 ianuarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.