Metrorex a ajuns la o medie de 400.000 călători/zi și se apropie de traficul record din 2019. Președintele CA Metrorex nu știe când vin ramele noi de la Alstom, dar promite penalizări

Metrou

Metrorex a ajuns la un trafic mediu de aproximativ 400.000 călători/zi și se apropie de vârful de trafic din 2019, înainte de pandemie, când pe cele 4 magistrale (M5 a fost deschisă în septembrie 2020) se înregistra o medie de 500.000 călători/zi, chiar cu 600-650.000 călători în cele mai aglomerate zile din sezonul rece, a precizat pentru TVR Info președintele Consiliului de Administrație Metrorex Mihai Barbu.

Întrebat despre cele 13 rame noi de metrou pe care Alstom ar fi trebuit să le livreze începând din vara anului trecut, Barbu a spus că nu poate avansa o dată de la care vor veni primele trenuri, însă vor fi aplicate penalizări pentru că Metrorex a plătit un avans de 20 milioane de euro, adică 20% din contract.

„Am semnat un contract (n.r. în 2020) pentru 13 trenuri, pentru acea magistrală, am plătit un avans de 20 %, 20 de milioane de Euro din contractul de 100 de milioane E., trebuiau livrate încă din iunie anul trecut. Nu au fost livrate nici acum. Împreună cu Ministerul Transporturilor, avem discuții permanente cu furnizorul, încercăm să-i convingem că avem nevoie cât mai urgent. Nu avem nimic concret, am discutat inclusiv cu conducerea multinaționalei, ei invocă criza și probleme de transport pentru că fabrica este în Brazilia. Ne-au promis în 2024. Nu vrem să reziliem contractul, noi vrem să avem trenuri pe Magistrala Drumul Taberei. Deocamdată nu luăm în calcul să reziliem contractul, dar vom aplica penalizări conform contractului când începe livrarea”, afirmă Mihai Barbu președinte CA Metrorex.

Contractul pentru secțiunea M6 Băneasa – Otopeni va fi semnat cu Gulermak la începutul săptămânii viitoare (2 sau 3 mai) iar în iunie, început de iulie Alsim Alarko începe organizarea de șantier pentru prima secțiune Gara de Nord – 1 Mai – Băneasa.

Sursa : Metrorex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *