Metroul de Otopeni: Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Transporturilor cu 50 de milioane de lei pentru plata avansului pe secțiunea Băneasa-Aeroport

Consiliul General PMB PUG M 4 Filaret Progresu Sursa Foto : Metrorex

Guvernul a suplimentat Bugetul Ministerului Transporturilor cu 50 de milioane de lei pentru ca Metrorex să achite avansul pentru secțiunea II Băneasa -Aeroport pe Magistrala M 6 Gara de Nord-1 Mai-Aeroport Otopeni. Contractul pentru secțiunea 2 stația Tokyo (Băneasa) -Otopeni a fost semnat în primăvara acestui an cu asocierea turco-română Gulermak-Somet, iar suplimentarea bugetului este necesară pentru etapa de proiectare.

,,Bani pentru începerea Proiectului privind realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă” Otopeni – Bucureşti. La propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în ședința de joi, 12.10.2023, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Prin actul normativ se are în vedere suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 50.000 mii lei, cu referire la credite bugetare alocate Metrorex S.A., din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la Titlul 65 „Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă”, pentru asigurarea fondurilor necesare Proiectului privind realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni – Bucureşti. Având în vedere emiterea ordinului de începere a lucrărilor, pentru plata avansului contractual și pentru a nu înregistra întârzieri în implementarea Proiectului privind realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni – Bucureşti, este necesară suplimentarea, într-un termen cât mai scurt, a creditelor bugetare alocate Metrorex S.A. pe anul 2023 la Titlul 65 „Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă“. a transmis Ministerul Transporturilor.

Contractul are o valoare de 1,3 miliarde lei, iar durata este de 48 de luni din care 12 pentru proiectare și 36 pentru execuție și include structura stațiilor și tunelurile, fără finisaje sau instalații. Secțiunea 2: Tokyo – Aeroport Henri Coandă are un traseu de 7,6 km și cuprinde 6 stații:

– Washington
– Paris
– Bruxelles
– Otopeni
– Ion I.C. Brătianu
– Aeroport Otopeni

Metrorex a desemnat asocierea Gulermak – Somet câștigătoare a licitației pe 28 februarie. Contractul de aproximativ 1,3 miliarde lei este finanțat dintr-un credit luat în 2010 de la Banca Japoniei și acoperă lucrările pentru structura ultimelor șase stații (nu este un contract la cheie precum metroul din Cluj-Napoca). Somet este unul dintre constructorii români care lucrează la stația Tudor Arghezi din sectorul 4 pe M2 Berceni – Pipera. În această toamnă se așteaptă intrarea în șantier a constructorului Alsim Alarko pe prima secțiune a M6 1 Mai – Băneasa (Stația Tokyo).

Magistrala de Metrou M6 de la Gara de Nord până la Aeroportul Otopeni va fi inaugurată în 2027, a anunțat, în mai, directorul general Metrorex, Mariana Miclăuș.

Sursa Foto : Metrorex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *