Guvernul aprobă în ședința de miercuri achiziția de trenuri noi de metrou, care vor înlocui garniturile IVA, vechi de 40 de ani, care circulă în prezent pe linia de metrou M4 Gara de Nord – Străulești. Garniturile noi vor circula prin legături directe și pe viitoarea Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni. Achiziția va viza 12 trenuri electrice noi și valoarea contractului se va ridica la un miliard de lei (200 de milioane de euro). Metrorex estima că va lansa licitația în a doua jumătate a anului 2025.
În prezent, pe Magistrala M4 circulă patru tipuri de trenuri, unele cu o vechime medie care ajunge și la 39 de ani (ramele de metrou tip IVA), dar și rame de tip Bombardier cu vechime cuprinsă între 15 și 20 de ani. Trenurile de tip IVA și-au depășit durata de funcționare normală de 2 ori a materialului rulant, care este de 18 ani.
În plus, sistemul de automatizare și control al traficului aferent Magistralei 4 este de generație veche și nu este compatibil cu restul rețelei de metrou. Acesta urmează să fie înlocuit o dată cu construcția Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Tokyo – Aeroport Henri Coandă care va beneficia de un sistem modern.
Astfel, ținând seama de faptul că cele două Magistrale vor funcționa împreună, cu un tronson comun între stațiile Gara de Nord și 1 Mai, este necesară armonizarea și compatibilizarea instalațiilor, urmărindu-se astfel înlocuirea celui existent pe Magistrala 4 concomitent cu instalarea pe Magistrala 6, arată Guvernul.
Drept urmare, Guvernul afirmă că cele 12 trenuri electrice de metrou vor fi introduse pe Magistrala 4 de metrou și sunt vizate legături directe cu viitoarea Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Otopeni. Achiziția va viza corelarea programului de circulație pe Magistrala 4 cu cel al Magistralei 6, la un interval de urmărire de 4-5 minute.
Achiziția celor 12 garnituri va costa 201 milioane de euro, respectiv un miliard de lei. Achiziția va fi finanțată din fonduri alocate României prin Fondul pentru modernizare, alocații de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și alte surse legal constituite.
Spre comparație, cele 13 trenuri Alstom cumpărate pentru Magistrala de metrou M5 au costat 500 milioane de lei. Ele au fost livrate la 4 ani de la inaugurarea liniei de metrou.
Guvernul estimează că noile trenuri pentru metroul de Otopeni vor fi livrate în 48 de luni, adică patru ani. Punerea în circulație a Magisstralei M6 Otopeni este estimată pentru anul 2028.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Metrorex, compania care administrează rețeaua de metrou din București, a transmis anterior la solicitarea Economedia că finalizat documentația pentru achiziția ramelor „metroului de Otopeni” și va lansa licitația în a doua jumătate a anului 2025. Anterior, compania susținea că licitația va fi lansată la finalul 2024, dar acest termen nu a fost respectat și, cu toate acestea, Metrorex afirmă că procedura nu este întârziată.
Totuși, compania susține că „lansarea licitației nu a fost întârziată, având în vedere faptul că documentația de atribuire a parcurs mai multe etape de actualizare, în conformitate cu cerințele de proiectare și execuție ale lucrărilor de structură aferente Loturilor 1.1 și 1.2, precum și Pachetului 2”.
Compania transmite că surse de finanțare pentru ramele de metrou va fi bugetul de stat sau alte surse legal constituite.
Metrorex a mai transmis anterior, de asemenea, că ramele IVA (Arad) nu vor fi utilizate în circulație pe Magistrala 6.
În martie, Metrorex a semnat cu SOMET contractul de 1,6 miliarde lei pentru șină, instalații și automatizare pe Magistrala M6 Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni. Oferta Asocierii SOMET (Leader) – Theda Mar – UTI – TIAB – Salcef a fost declarată conformă, marți, 17 decembrie 2024.
Linia de metrou M6 între Gara de Nord este împărțită în două secțiuni, respectiv secțiunea dintre 1 Mai și Tokyo (Complex Băneasa) și Tokyo – Otopeni.
Lucrările pentru prima secțiune (tronsonul de sud) Gara de Nord – Băneasa (stația Tokyo) au început în urmă cu un an cu Asocierea Alsim Alarko – Makyol, iar pentru secțiunea de Nord, tot cu 6 stații, Gulermak a început execuția stației I.C. Brătianu, de lângă Otopeni. La sfârșitul lunii martie a început forarea primului tunel al „Metroului de Otopeni”, iar din aprilie și al doilea utilaj TBM va intra în subteran dinspre Băneasa (stația Tokyo) spre stația 1 Mai. Startul oficial al lucrărilor din subteran pentru secțiunea de sud, Gara de Nord (1 Mai) – Băneasa, practic primele șase stații ale Magistralei M6 spre Otopeni, s-a făcut cu aproape un an întârziere față de primele estimări, întârzierea fiind cauzată și de numărul mare al avizelor necesare (aprox. 200).
Pentru prima secțiune a M6, contractul cu Alsim Alarko – Makyol (constructor care a lucrat pe Autostrada A0 București) este finanțat din PNRR, iar pentru secțiunea II, Gulermak (constructorul metroului de la Cluj) finanțarea este asigurată parțial din creditul de peste 1,5 miliarde lei de la Guvernul Japoniei accesat în urmă cu peste 10 ani.
Magistrala 6 va asigura legătura directă de la Gara de Nord la Aeroportul Internaţional Otopeni. Pe un traseu de 14,2 kilometri, aceasta va cuprinde 12 staţii de metrou: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
Proiectul “Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni, Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni” este unul de utilitate publică, de interes naţional, conform Hotărârii Guvernului nr. 496/2017, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se asigură nevoile de mobilitate ale persoanelor prin dezvoltarea reţelei de transport trans european.