Americanii de la Nvidia au renunțat să mai cumpere de la niponii SoftBank Group producătorul britanic de microprocesoare Arm, din cauza reticențelor pe care le au numeroase autorități de reglementare din lume, potrivit informațiilor publicate marți de Financial Times și citate de Le Figaro.
Nici Nvidia și nici SoftBank Group nu au dorit să comenteze aceste informații, pentru moment.
La momentul anunțului, în septembrie 2020, megacontractul era evaluat la circa 40 de miliarde de dolari. Dar prețul a crescut considerabil de atunci, deoarece SoftBank Group urma să fie plătită parțial prin acțiuni Nvidia, care au crescut puternic anul trecut.
Contractul ar fi oferit Nvidia, campion al plăcilor video, o poziție centrală în industria mondială a semiconductorilor, amenințând concurența și inovația în acest sector tehnologic esențial, potrivit diverselor autorități de reglementare.
În decembrie, Autoritatea americană pentru concurență (FTC) a sesizat justiția administrativă pentru a bloca achiziția. Comisia Europeană și autoritatea britanică de reglementare efectuează anchete aprofundate. Londra vede aici inclusiv un risc pentru securitatea națională.
Potrivit Financial Times, SoftBank Group ar urma să primească 1,25 miliarde dolari din partea Nvidia pentru nefinalizarea contractului. Grupul nipon prevede relistarea Arm pe bursă. Compania britanică era listată la Londra înainte de achiziția sa de către SoftBank Group în 2016, dar japonezii ar prefera acum listarea pe Wall Street.
Directorul general al Arm, Simon Segars, care ocupă acest post din 2013, va fi înlocuit cu Rene Haas, directorul unității de proprietate intelectuală, tot potrivit Financial Times .