Migrația, în sens invers: Polonezii se întorc acasă, pentru a lucra în sectorul Tech

Redacția feb. 4, 2023 0 comentarii
Varsovia

Polonia a fost odată cunoscută pentru numărul de persoane care au părăsit țara pentru a munci, emigrând în Marea Britanie, Italia și SUA, printre alte țări; după ani de creștere economică constantă, polonezii educați se întorc în țara lor natală, într-un fel de exod invers al creierelor, arată o analiză Euronews.com. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză: până la sfârșitul deceniului, țara va ajunge din urmă, din punct de vedere economic, Regatul Unit în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor.

Varșovia, în special, a devenit un centru de activitate economică în ultimii ani, cu companii multinaționale precum Microsoft, Google și Nvidia, atrase de forța de muncă educată și de costul relativ scăzut al vieții și al forței de muncă. Aceste companii au înființat operațiuni de mai multe miliarde de euro printre zgârie-norii strălucitori din centrul orașului, creând o serie de oportunități de angajare bine plătite. De exemplu, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Polonia a depășit țări uriașe precum China, India și Brazilia în ceea ce privește creșterea serviciilor online.

“Polonia se află pe o mină de aur de talente în domeniul tehnologiei, ocupând locul 4 în clasamentul general al absolvenților de STEM și locul 1 în ceea ce privește absolvenții de sex feminin de STEM”, spune Dominik Andrzejczuk, un capitalist de risc polono-american. “Această concentrație ridicată de talente în domeniul tehnologiei este cea care face ca Polonia să fie un concurent real în următorii 5-10 ani… Ceea ce mă entuziasmează cu adevărat este calitatea inginerilor de aici”, spune el.

Unul dintre acești ingineri software este Monica Wojciechowska. Născută și crescută în New Jersey, în SUA, moștenirea poloneză a fost întotdeauna importantă pentru ea. Simțindu-se stresată după ce a lucrat în domeniul marketingului la mari companii din SUA, ea a dorit o schimbare de carieră și a mers la Varșovia pentru o tabără de pregătire în programare. După cinci ani, locuiește încă în Polonia.

“Pentru mine, a fost frumos să am un echilibru între viața profesională și cea privată și să nu fiu suprasolicitată. Oamenii din Polonia au mai multe hobby-uri în afara serviciului, în timp ce în SUA munca este viața ta. În Polonia, oamenilor le place să petreacă mai mult timp cu familia”, a declarat ea pentru Euronews Next.

A trebuit să accepte o reducere masivă a salariului pentru această calitate a vieții? Nu chiar.

“Pentru mulți programatori din Polonia, salariile devin acum mai egale cu ceea ce câștigi la nivel internațional”, a spus Wojciechowska.

“S-ar putea să nu fie la fel de mare ca în Silicon Valley, dar este probabil cea mai bine plătită profesie din Polonia, iar costul vieții este mult mai mic. Pentru rolurile de conducere, sunt de obicei la egalitate cu ceea ce primești în SUA pentru o companie normală”, adaugă ea.

Agnieszka Sobczak a urmat, de asemenea, o formare de inginer. După ce a făcut Erasmus în Spania, ea a visat să trăiască în străinătate, la soare. Dar, după o perioadă frustrantă petrecută la Budapesta, Milano, Malta și Granada, și-a dat seama că viața în Polonia are totuși avantajele ei.

“Confortul vieții este mult mai plăcut în Polonia”, a declarat ea pentru Euronews Next.

Reportajul integral AICI

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *