Mii de studenți testează piața muncii în IT. Companie de tehnologie, după un târg de job-uri: “Ne-am depășit așteptările/ Am primit 700 de înscrieri”

startup, echipa, calculator Sursa foto: Pexels

Peste 60 de companii au venit să caute angajați sau viitori angajați la Târgul de joburi din IT&C pentru studenți, care s-a desfășurat luna aceasta, după cum au contabilizat organizatorii. Aproximativ 3200 de studenți au participat la eveniment și s-au adunat peste 20.000 de aplicări. Tinerii caută programe de internship, dar și locuri de muncă entry level. Domeniul se luptă în continuare cu deficit de personal, iar numărul de absolvenți TIC crește într-un ritm mai lent comparativ cu evoluția efectivului de salariați, spun cei din industrie.

Târgul IT&C este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice București. Principalul scop al evenimentului este de a le arăta studenților și absolvenților de facultăți de profil oferta actuală de joburi de pe piață. Ediția din 2022, desfășurată în martie, a reunit 3200 participanți, peste 60 de companii și a însumat peste 21.000 aplicări, potrivit datelor anunțate de organizatori.

Profilul participantului a fost de “om aflat la început de drum”, student sau proaspăt absolvent al unei facultăți tehnice, având competențe digitale foarte bine dezvoltate și o înclinație nativă către partea de programare, spun angajatorii.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Evenimentul de anul acesta ne-a depășit așteptările. De la numărul mare de participanți, de peste 3.000, la numărul mare de aplicări, mai bine de 700 pentru compania noastră sau la locul unde s-a desfășurat – Palatul Parlamentului. Majoritatea oamenilor cu care am vorbit au fost interesați de roluri de junior, entry-level, programe de internship sau joburi part-time. Din ceea ce am discutat, așteptările pe care le au din partea unui viitor loc de muncă sunt legate de oportunitățile de învățare și disponibilitatea unui mentor, care să îi ajute să asimileze cunoștințe. Flexibilitatea programului de lucru și posibilitatea de a lucra remote au întregit lista intereselor participanților”, a menționat Karina Tătui, HR Manager EXE Software.

În perspectiva acestui eveniment, compania menționată a creat multe joburi entry level în cadrul echipelor, precum Junior .NET Developer, Junior Xamarin Developer, Junior BI Developer sau Junior Software Tester, dar și oportunități de colaborare pentru cei interesați de roluri middle sau senior.

Date din industrie: 7 din 100 de absolvenți din România s-au specializat în IT&C (în 2019)

Industria IT& C se confruntă în continuare cu un puternic deficit de forță de muncă. În ultimul deceniu, industria de software și servicii IT a avut un singur an de scădere din punctul de vedere al numărului de angajați, iar sectorul IT și Telecomunicații a ajuns să angajeze aproximativ 179.000 de persoane, adică circa 2,7% din totalul salariaților. Datele au fost publicate în Studiul privind impactul industriei de software si servicii IT in economia Romaniei, realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

În fiecare an, efectivul de salariați din industria de software și servicii IT se mărește, în medie, cu peste 9.000 de persoane, echivalentul populației unui oraș mic din România.

Cu toate că există o cerere ridicată de specialiști în tehnologia informației și a comunicațiilor, oferta de forță de muncă rămâne o problemă, subliniază ANIS.

Numărul de absolvenți TIC crește într-un ritm mai lent comparativ cu evoluția efectivului de salariați, fiind insuficient pentru a acoperi necesarul cantitativ și calitativ de forță de muncă din sector, spun companiile în domeniu.

În 2019, circa 8.700 de absolvenți în învățământul superior au avut specializarea în tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, în creștere cu aprox. 22% față de 2014, arată analiza ANIS. Astfel, circa 7 din 100 de absolvenți din România s-au specializat în tehnologia informațiilor și comunicațiilor, ceea ce plasează România pe locul 5 în UE din punct de vedere a ponderii absolvenților TIC în numărul total de absolvenți, imediat după țări precum Malta, Estonia, Irlanda sau Finlanda. Specializarea TIC rămâne una atractivă în rândul studenților din România, înregistrând a doua cea mai mare rată de creștere a numărului de absolvenți, după Științele educației/ pedagogice. Totuși, pentru a răspunde necesarului de forță de muncă din sector, ritmul de creștere a numărului de absolvenți TIC ar trebui să fie și mai alert, spun cei de la ANIS.

Salariul pentru o poziție entry-level pentru un programator începe de la 900 de euro net și poate ajunge la 1.500 de euro pentru unul cu experiență de nivel mediu, arătau datele de anul trecut ale platformei BestJobs, citate de Startupcafe.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.