Boris Johnson va oferi săptămâna viitoare creșteri salariale în medie de aproximativ 5% milioanelor de lucrători din sectorul public, dar miniștrii se tem totuși de greve din cauza creșterilor salariale sub nivelul inflației, scrie Financial Times.
Oferta de creștere va fi mai mare decât cea propusă inițial de guvern. Miniștrii vor argumenta că va ajuta asistenții medicali, profesorii și alții să facă față crizei costului vieții, deoarece inflația este de așteptat să depășească 11% în toamnă.
Dar miniștrii sunt pregătiți pentru luni de neliniște în sectorul public și privat. Sharon Graham, secretarul general al sindicatului Unite, a spus că ar putea exista sute de proteste dacă muncitorii ar trebui să „plătească prețul inflației”.
BT, fostul monopol al telecomunicațiilor, se confruntă cu prima sa acțiune de protest în ultimii 35 de ani. Sindicatul Lucrătorilor în Comunicații a anunțat vineri că 40.000 de angajați vor face grevă pe 29 iulie și 1 august.
Acțiunea va duce la întârzieri în reparațiile la internetul și liniile telefonice ale gospodăriilor, ceea ce va îngreuna munca de acasă. CWU susține, de asemenea, că 115.000 de lucrători Royal Mail vor participa la o posibilă grevă în august.
În sectorul public, profesorii, asistentele, poliția, personalul penitenciarelor, funcționarii publici și forțele armate așteaptă ca cabinetul lui Johnson să decidă acordurile salariale din acest an – una dintre marile decizii restante pentru guvernul său interimar.
Evaluarea salariilor din sectorul public acoperă aproximativ 2,5 milioane de oameni, aproximativ 45% dintre lucrătorii din sectorul public cu salariul total costând contribuabilii 220 de miliarde de lire sterline în 2021-2021.
Un ministru a spus că guvernul va accepta recomandările făcute de organismele independente de evaluare a salariilor, care fac propuneri de plată pe baza orientărilor stabilite de miniștri.
Fostul cancelar Rishi Sunak a sperat să mențină creșterea salariilor la 2% în majoritatea cazurilor. Dar un alt ministru a spus că acum sunt așteptate creșteri în medie de aproximativ 5%, având în vedere recenta creștere a inflației.
Dar Sara Gorton, șeful departamentului de sănătate pentru Unison – cel mai mare sindicat din sectorul public – a declarat pentru FT că este insuficient: „O creștere a salariului mai mică decât inflația nu va fi suficientă pentru a convinge lucrătorii din domeniul sănătății dezamăgiți să rămână în NHS”.
Organismele de revizuire a salariilor iau în considerare presiunile de recrutare și menținere, dar trebuie să ia în considerare și accesibilitatea recomandărilor lor.
Dacă organismele de evaluare a salariilor ar recomanda o creștere tipică de 5% – aceasta va varia de la un sector la altul – și ar fi aplicată în sectorul public, ar costa cu aproape 7 miliarde de lire sterline mai mult decât o creștere de 2%. Trezoreria insistă că acest lucru trebuie să provină din bugetele existente pentru 2022-2023, stabilite în toamna anului trecut.
„Dacă ai merge sub recomandările lor, ai economisi niște bani, dar care ar fi economiile nete?” a întrebat ministrul cabinetului. „Ați sfârși cu o mulțime de greve și o mare lovitură economică. În orice caz, veți avea greve, dar asta ar înrăutăți lucrurile mult.”
Ministrul a spus că guvernul nu va acorda creșteri „inflaționiste” peste recomandările organismelor de plată.
Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că o decizie cu privire la salariile din sectorul public va fi luată săptămâna viitoare înainte ca parlamentarii să plece în vacanța de vară, pe 21 iulie, dar a refuzat să comenteze detaliile.
Luna trecută, rețeaua feroviară a ajuns într-un blocaj virtual când sindicatul RMT a organizat un val de greve. Acum, guvernul este pregătit pentru continuarea protestelor feroviare în timpul vacanței de vară, atât din partea RMT, cât și a Aslef.
Săptămâna viitoare, un al treilea sindicat feroviar — TSSA — va stabili date pentru noi greve naționale, care ar putea fi coordonate cu celelalte sindicate.
Network Rail a oferit o creștere salarială de 4%, urmată de încă 4% condiționată anul viitor – plus unele bonusuri – precum și o promisiune de lipsă de concedieri obligatorii.
Între timp, noul șef al Asociației Medicale Britanice, Philip Banfield, a avertizat că o grevă a medicilor este „inevitabilă” până în primăvara viitoare. BMA a votat luna trecută o creștere cu 30% a salariilor medicilor pe parcursul a cinci ani, pentru a restabili reducerea veniturilor în termeni reali din 2008.