Sistemul Național de Transport Gaze va primi, începând de mâine, mai multe gaze decât în prezent, pentru că parametrii săi de operare se schimbă. Potrivit unui comunicat remis bursei, Transgaz, operatorul SNT, a operaționalizat în sistem reverse flow conducta dobrogeană Tranzit 3, care face legătura între sistemul de gaze bulgăresc și cel ucrainean. Tranzit 1 este deja în funcțiune de mai mulți ani, împreună T1 și T3 având o capacitate de peste 10 miliarde de metri cubi.
Astfel, de mâine, în mod normal, apar permanent în SNT încă șapte milioane de metri cubi, gaze care se vor constitui în rezervă continuă pe conductă, în caz de sistare inopinată a fluxurilor din afară sau vreun alt eveniment neprevăzut. Nu înseamnă neapărat că vom avea o producție sau importuri mai mari, deși acest lucru este posibil, ci că SNT va putea stoca permanent în conducte o cantitate de gaze de rezervă.
Starea optimă a sistemului va fi considerată între 85 și 88 de milioane de metri cubi, cea normală între 78 – 85 milioane metri cubi și 88-91 milioane metri cubi, starea de prealertă 73-78 milioane metri cubi și 91-93 milioane metri cubi iar starea de alertă sub 73 milioane metri cubi și peste 93 milioane metri cubi.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Limitele linepack-ului, începând de mâine, sunt considerabil mai mari decât cele valabile acum. Spre exemplu, acum starea optimă este considerată 75-78 milioane metri cubi iar cea normală 68-75 și 88-91 milioane metri cubi.
Conductele dobrogene sunt una din sursele prin care Ucraina se poate aproviziona cu gaze ce vin din sudul continentului, fie Turcia, Azerbaijan ori Grecia – GNL descărcat de pe metaniere. De asemenea, în ipoteza în care vom avea vreodată excedent de gaze, de exemplu din ce se va extrage din Marea Neagră, pe aici putem exporta noi în Ucraina sau Bulgaria.