Mini-reactoarele nucleare. Nuclearelectrica a semnat acordul cu compania americană NuScale pentru ca România să dezvolte prima centrală bazată pe reactoare modulare mici din Europa

Nuclearelectrica NuScale Sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

Directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la COP-26 de la Glasgow, documentele oficiale ale acordului în baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia în România a unei centrale bazate pe reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR).

Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că ţara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curată. „România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică! Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România şi SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în ţara noastră. Drept urmare, ţara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curată, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est! Este un nou pas pe care l-am făcut pentru a întări parteneriatul strategic dintre România şi SUA”, a declarat Virgil Popescu.

Cosmin Ghiță a precizat că primul pas pe care va trebui să îl facem în privința certificării este să elaborăm un proiect integral de acest tip pentru unul dintre amplasamentele avute în vedere, iar apoi să parcurgem procesul de autorizare a acelui proiect. El a menționat că România, fiind membră a Uniunii Europene, va trimite o notificare oficială Comisiei Europene cu privire la proiect, conform Tratatului Euratom, în termenul prevăzut de legislația în vigoare.

Potrivit Nuclearelectrica şi ministrului interimar al Energiei, Virgil Popescu, NuScale Power este singura companie care a primit aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA pentru proiectarea şi dezvoltarea unui reactor modular de mici dimensiuni, etapă esenţială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR. Există însă în continuare semne de întrebare cu privire la anumite aspecte de siguranță ale tehnologiei. Tehnologia nu este încă certificată în Uniunea Europeană.

Anunţul potrivit căruia România va include în sistemul naţional de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil, a fost făcut marţi, cu ocazia întâlnirii pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o cu Reprezentantul Special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă şi Membru al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26).

„Având în vedere avantajele generate de lanţurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România doreşte să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum şi la pregătirea resurselor umane şi susţinerea funcţionării acestei noi tehnologii în alte ţări, în condiţiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată şi flexibilitate. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere – dezvoltare de tehnologii, producţie, servicii suport operare – trebuie extins şi în alte domenii, în special energia regenerabilă şi mobilitatea verde. Preşedintele României a mai subliniat că această cooperare strânsă în domeniul schimbărilor climatice va completa cooperarea de succes dintre România şi Statele Unite ale Americii în multe alte domenii şi va contribui la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *