UPDATE: Comisia Europeană a aprobat planul strategic al României, în valoare de 14,9 miliarde euro

Agricultura Sursă foto: Unsplash

Comisia Europeană a aprobat miercuri planul strategic al României din cadrul politicii agricole comune (PAC), în valoare de 14,9 miliarde euro, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Alături, a fost aprobat și planul strategic al Bulgariei, în valoare de 5,6 miliarde euro.

Din bugetul total al UE pentru aceste două țări, peste 5,6 miliarde euro vor fi dedicate îndeplinirii obiectivelor de mediu și climatice și programelor ecologice, iar 436 milioane euro tinerilor fermieri.

Sprijinul pentru venit ocupă un loc important în planul Bulgariei de reducere a decalajului dintre veniturile fermierilor și cele ale lucrătorilor din alte sectoare. Peste 600 milioane euro vor fi dedicate sprijinirii sectoarelor cărnii, produselor lactate și fructelor și legumelor, care se confruntă cu dificultăți. În ceea ce privește acțiunile de protecție a mediului, planul va garanta că peste 80 % din terenul arabil are o acoperire minimă a solului în perioade sensibile, pentru a se îmbunătăți calitatea solului. Planul va sprijini, de asemenea, crearea a peste 9.000 de locuri de muncă și realizarea a 650 de investiții în infrastructură în zonele rurale.

Planul României urmărește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde euro se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare. România utilizează 4% din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității. Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.

Noua politică agricolă comună(PAC), care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern. PAC va beneficia de finanțare în valoare de 270 miliarde euro pentru perioada 2023-2027.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), spre deosebire de perioadele de programare anterioare, PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).

PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale.

Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.

Pentru definitivarea documentului programatic și în vederea respectării principiului parteneriatului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a desfășurat un proces amplu de consultare cu reprezentanții celor aprox. 160 de organizații publice şi private care fac parte din structuri parteneriale. În perioada de elaborare a PNS au fost organizate peste 40 reuniuni ale Comitetului Consultativ Tematic și ale grupurilor de lucru tematice. Reprezentanții structurilor parteneriale, prin prisma expertizei tehnice deținute în domenii specifice și cu argumente bine fundamentate, au contribuit la îmbunătățirea documentelor de programare.

Știrea inițială: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la Comisia Europeană, astăzi, 7 decembrie 2022, aprobarea Planului National Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027. Țara noastră rămăsese printre ultimele din UE fără acest plan aprobat.

Prezentarea Planului în detaliu va fi făcută de ministrul Petre DAEA în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 7 decembrie, la ora 15.00, la sediul MADR.

Comisia Europeană a aprobat în 2 decembrie Planurile strategice pentru Agricultură ale Ciprului și Italiei, în valoare de 26,9 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al executivului UE. În total, 22 din cele 27 de state membre UE au aceste planuri aprobate, în timp ce România se află printre codașe.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *