Ministerul Agriculturii: suprafața pe care se face agricultură ecologică în România a crescut cu 20%

agricultura, fermier, teren agricol, recolta sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Suprafaţa totală pe care se practică agricultură ecologică a crescut cu 19,4% în 2020 faţă de anul anterior, iar cea certificată ecologic a crescut cu 28%, arată datele transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR) și publicate de News.ro. Fermierii pot accesa fonduri de 77 de milioane de euro anul acesta pentru agricultura ecologică. România stă foarte slab la capitolul agricultură ecologică: doar 2,4% din terenurile agricole sunt ocupate cu acest tip de agricultură, spunea Mihaela Luca, manager programe în cadrul Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

“Pentru anul 2020, conform datelor statistice provizorii transmise de către direcţiile pentru agricultură judeţene, suprafaţa totală înregistrată în sistemul de agricultură ecologică este de 471.928 (ha), din care 270.656,74 (ha) sunt certificate ecologic”, potrivit datelor MADR, citate de News.ro.

Conform datelor transmise de minister, suprafaţa aferentă anului 2019, înregistrată în sistemul de agricultură ecologică, este de 395.227,97 (ha), din care 211.487 (ha) sunt certificate ecologic. Datele sunt furnizate de către organismele de control aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce priveşte finanţarea acestui sector, reprezentanţii MADR susţin că din bugetul aferent perioadei de tranziţie, România va aloca măsurii 11 – agricultura ecologică aproximativ 232 de milioan de euro pentru plăţi până în anul 2023 inclusiv. “În anul 2021 MADR estimează că se vor efectua plăţi în valoare de aproximativ 77 milioane de euro către fermierii care aplică practicile de agricultură ecologică în cadrul unui angajament voluntar multianual asumat pentru Măsura 11 – Agricultura ecologică”, se arată în informaţiile transmise de minister.

Comisia Europeană a anununțat că va stimula producţia şi consumul de produse ecologice și vrea ca țările UE să atingă un procent de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030. Comisia a prezentat chiar luna trecută un plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, scrie Agerpres. Circa 8,5% din suprafaţa agricolă a UE este cultivată în mod ecologic în prezent. România stă foarte slab la capitolul agricultură ecologică: doar 2,4% din terenurile agricole sunt ocupate cu acest tip de agricultură, spunea Mihaela Luca, manager programe în cadrul Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: