Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului înfiinţează un grup de lucru public-privat care să identifice soluţii pentru implementarea HoReCa 2

restaurant Pixabay sursa foto: Pixabay

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului anunţă înfiinţarea unui grup de lucru public-privat , format din reprezentaţi ai instituţiilor partenere şi ai mediului asociativ din industria ospitalităţii, care are drept obiectiv identificarea celor mai eficiente soluţii pentru implementarea măsurilor compensatorii din programul HoReCa 2, potrivit unui comunicat de presă.

„Operaţionalizarea programului HoReCa 2 reprezintă o prioritate pentru Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT). În acest sens, la iniţiativa ministrului Constantin-Daniel Cadariu, a fost constiuit un grup de lucru public-privat, format din reprezentaţi ai instituţiilor partenere şi ai mediului asociativ din industria ospitalităţii, care are drept obiectiv identificarea celor mai eficiente soluţii pentru implementarea acestei măsuri compensatorii. Până la acest moment, au fost organizate 5 întâlniri tematice, una având loc la Palatul Victoria, în prezenţa prim-ministrului Nicolae Ciucă”, transmite instituția.

Odată cu înfiinţarea şi organizarea ministerului de resort, una dintre iniţiativele care au beneficiat de o atenţie sporită a fost operaţionalizarea schemei de ajutor de stat HoReCa 2, necesară industriei de profil pentru compensarea în procent de 20% a pierderilor suferite în anul 2021, comparativ cu 2019. În acest sens, încă din luna decembrie a anului trecut, ministrul Constantin-Daniel Cadariu a întărit eforturile mediului asociativ de profil, solicitând direct Ministerului Finanţelor alocare bugetară, însă, în forma finală a Legii nr. 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022, nu au fost introduse sumele dedicate acestui program, urmând a fi atribuite la prima rectificare bugetară, care urma să aibă loc după data de 1 iulie.

Tot în luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a luat decizia prelungirii cadrului temporar COVID, care permitea statelor membre să acorde sprijin financiar operatorilor economici afectaţi de pandemie, de la data de 31 decembrie 2021, până la data de 30 iunie 2022. Informaţia publică a fost asimilată inclusiv de reprezentaţii industriei ospitalităţii, replicarea programului HoReCa 1 fiind posibilă doar în eventualitatea unei prelungiri suplimentare, faţă de cea existentă.

În perspectiva alocării bugetare, la nivelul MAT au fost întreprinse toate demersurile premergătoare instituirii programului HoReCa 2. Respectiv, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 10 din 16 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, a fost adoptat cadrul normativ primar.

Ministerul Finanţelor a realizat rectifiarea bugetară în luna august a acestui an. Deşi în solicitarea iniţială formulată de către MAT au fost cerute 1,4 miliarde de lei, prin Ordonanţa nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, pentru programul HoReCa 2 au fost alocate doar 50 de milioane de lei, credite de angajament, în scopul demarării procedurilor necesare, care să respecte legislaţia ajutorului de stat.

Imediat după alocarea bugetară, având în vederea expirarea cadrului temporar COVID şi inexistenţa unei prelungiri suplimentare, ministrul Constantin-Daniel Cadariu a solicitat instituţiilor partenere şi reprezentanţilor mediului de afaceri de profil instituirea unui grup de lucru public-privat, care să colaboreze pentru operaţionalizarea programului HoReCa 2. Respectiv, unul dintre obiectivele acestei iniţiative este identificarea regulamentului european în baza căruia să poată fi oferit sprijinul necesar pentru capital de lucru.

Pentru replicarea măsurii HoReCa 1, în cadrul celor 5 întâlniri ale grupului de lucru care au avut loc până în prezent, una dintre soluţiile agreate a fost invocarea articolul 107, pct. 2, lit. B) din TFUE în cadrul corespondenţei cu reprezentanţii Comisiei Europene, în speranţa obţinerii aprobării pentru „acordarea de ajutoare destinate reparării pagubelor invocate de calamităţi naturale sau de alte evenimente extraordinare”. O altă soluţie, la care se va lucra în paralel, este dezvoltarea unui nou program dedicat industriei ospitalităţii pe cadrul temporar Ucraina.

De asemenea, un alt pas important pentru operaţionalizarea HoReCa 2, discutat în cadrul grupului de lucru, este stabilirea furnizorului de servicii informatice, având în vedere riscul ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să nu mai poată gestiona platforma IMM Recovery pentru programele derulate de MAT, având în vedere prioritizarea din partea acestora a programelor din fonduri structurale şi PNRR.

„Pe măsură ce discuţiile vor avansa, vom reveni cu informaţii suplimentare. Menţionăm că prin intermediul programului HoReCa 1, care a compensat 20% din pierderile suferite în anul 2022, faţă de 2019, s-a făcut o infuzie de 426.600.000 euro în industria ospitalităţii din Romania”, arată ministerul

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *