Ministerul Energiei a lansat pentru testare publică trei module ale platformei informatice de raportare naţională EnerClima, respectiv audit energetic, management energetic şi planuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, a anunţat joi ministrul de resort, Sebastian Burduja, scrie Agerpres.
“În toate funcţiile de responsabilitate publică pe care le-am deţinut, am susţinut digitalizarea cu scopul de a simplifica activitatea instituţiilor în avantajul oamenilor. La Ministerul Energiei aplicăm acelaşi model, punem accent pe digitalizare şi eficienţă. În cadrul Reformei 5, Componenta 6 din PNRR, ne concentrăm pe colectarea şi analiza datelor privind consumul de energie şi economiile realizate. În acest sens, au fost lansate în testare publică trei module cheie ale platformei informatice de raportare naţională EnerClima: audit energetic, management energetic şi planuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice”, a scris ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, platforma este concepută să fie scalabilă şi să asigure un nivel ridicat de securitate, protejând datele critice împotriva atacurilor cibernetice.
“EnerClima.ro va deveni un instrument central pentru raportările naţionale şi europene, deservind Ministerul Energiei, alte ministere şi agenţii, unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici, manageri şi auditori energetici, precum şi alte părţi interesate”, a punctat Burduja.
El a menţionat că toate informaţiile transmise prin această platformă vor fi centralizate la nivelul Cloudului Guvernamental şi vor putea fi folosite simplu şi rapid de toate entităţile interesate.
“Modulele aflate acum în testare publică permit raportarea digitală a consumului de energie de către operatori economici şi unităţi administrative, indiferent dacă acestea consumă mai mult sau mai puţin de 1.000 tep (tone echivalent petrol). De asemenea, platforma facilitează raportarea planurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice (PIEE), documente esenţiale pentru planificarea şi monitorizarea măsurilor de creştere a eficienţei energetice. Pe această cale, invit toţi actorii din energie, mai ales auditorii şi managerii energetici, să testeze platforma şi să trimită sugestii şi recomandări de îmbunătăţire”, a punctat ministrul.
Platforma, în varianta de test, se poate accesa doar cu înscriere. După ce se creează un cont de utilizator, se primeşte linkul pentru accesare şi testare, precizează reprezentanţii ministerului.