Perimetrele de eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate vor fi aprobate până în iunie 2025, iar contractele vor fi semnate până la finalul aceluiași an/ „După 2030 sperăm să avem pentru prima dată energie eoliană produsă în Marea Neagră în Sistemul Energetic Național”

turbina eoliana offshore sursa Wikimedia Commons - Ein Dahmer Foto: Wikimedia Commons – Ein Dahmer

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat transmiterea în avizare interministerială a proiectului de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore, arată un comunicat de presă transmis de instituție.

În perioada 17 iulie – 1 septembrie 2023, proiectul de lege a fost supus consultării publice, iar pe data de 28 august 2023 a fost organizată o dezbatere publică. Ministerul susține că punctele de vedere și observațiile transmise de către instituții publice, mediul privat și societatea civilă au fost luate în calcul pentru elaborarea formei consolidate.

Adoptarea unei legi care să reglementeze cadrul juridic necesar pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră face parte dintre angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind o măsură vitală pentru atingerea dezideratului decarbonării sectorului energetic românești. Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ținând cont de restricțiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei. De asemenea, în același termen, Guvernul va aproba prin hotărâre: (i) aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore; (ii) cuantumul redevențelor; (iii) schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investițiile în energia eoliană offshore.

Astfel, la finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesați. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat: „Marcăm astăzi o nouă promisiune îndeplinită. Crearea unui cadru legal pentru exploatarea energiei eoliene offshore este conformă cu viziunea pe care am anunțat-o încă de la preluarea mandatului: o energie sigură, la un preț corect și curată pentru toți românii. Până la finalul lunii decembrie, ne dorim ca legea energiei eoliene offshore să fie adoptată de Parlament, iar după 2030 să avem pentru prima dată energie eoliană produsă în Marea Neagră în Sistemul Energetic Național. Ieșirea României la Marea Neagră ne oferă un avantaj pe care nu avem voie să îl ignorăm: prin energia eoliană offshore, România își va consolida securitatea energetică și poziția de lider regional. Proiectul lansat astăzi în avizare este perfectibil și suntem în continuare deschiși la punctele de vedere ale societății civile și mediului de afaceri”.

Obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene este de a avea o capacitate instalată de cel puțin 60 GW de energie eoliană offshore până în 2030 și 300 GW până în 2050.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: