Ministerul Energiei anunță semnarea a două contracte de finanțare cu E-Distribuţie prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 122 milioane lei

E-Distributie Muntenia - Statie transformare Dudesti 3

Ministerul Energiei şi E-Distribuţie au semnat două contracte de finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea reţelelor de distribuţie în două dintre zonele în care operatorul de distribuţie activează, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la circa 122,8 milioane lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

„Investiţia vizează modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, pentru reducerea pierderilor în reţea şi creşterea condiţiilor de siguranţă şi continuitate a serviciului de distribuţie în zonele Dascălu, Petrăchioaia, Ştefăneşti şi Afumaţi din judeţul Ilfov. Vor fi redimensionate şi reconfigurate circuitele de medie tensiune, vor fi modernizate posturile de transformare din aerian în anvelopă de beton şi vor fi integrate în sistemul de telecontrol noile posturi de transformare. Fondul pentru Modernizare va susţine un procent de 80% din cifra totală a investiţiei de care vor beneficia E- Distribuţie Muntenia şi E- Distribuţie Banat”, se transmite în comunicatul de presă.

„Consolidarea sistemului energetic naţional prin reţeaua de distribuţie este, de asemenea, o prioritate şi este esenţial să dezvoltăm cât de mult posibil capacităţile de producţie a energiei verzi, de la parcurile eoliene la cele de energie solară. Nu putem face asta decât prin investiţii continue, prin accelerarea Fondului pentru Modernizare şi absorbţia fondurilor europene. Lucrăm, cu toţii, la capacitate maximă, astfel încât aceste proiecte să prindă contur cât se poate de repede”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit comunicatului, E-Distribuţie Muntenia va realiza un proiect în valoare totală de 76.469.876,11 lei (TVA inclus), pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electrică a localităţilor Dascălu şi Petrăchioaia, prin modernizarea liniei Petrăchioaia din judeţul Ilfov. Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 50,57 milioane lei, iar valoarea asigurată de beneficiar este de 25.891.584,95 lei (TVA inclus), conform unui comunicat al E-Distribuţie.

Proiectul vizează modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, pentru reducerea pierderilor în reţea şi creşterea condiţiilor de siguranţă şi continuitate a serviciului de distribuţie în zonele Dascălu, Petrăchioaia, Ştefăneşti şi Afumaţi din judeţul Ilfov. Vor fi redimensionate şi reconfigurate circuitele de medie tensiune, vor fi modernizate posturile de transformare din aerian în anvelopă de beton şi vor fi integrate în sistemul de telecontrol noile posturi de transformare.

La rândul ei, compania E-Distribuţie Banat va realiza un proiect în valoare totală de 46.330.089,48 lei (TVA inclus), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie, prin realizarea de linii buclate de medie tensiune, constituite din cabluri de 20 kV, alimentate din staţiile de transformare 110/20/10 kV Fratelia şi Cetate din zona municipiului Timişoara, contribuind la creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din această zonă.

Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30,647 milioane lei, în timp ce valoarea asigurată de către E-Distribuţie Banat este de 15,682 milioane lei (TVA inclus).

Ca parte a acestui proiect, vor fi reconfigurate liniile de medie tensiune dintre staţiile de transformare Cetate şi Fratelia din Timişoara, pe o lungime de aproximativ 18,5 km, astfel încât ele vor conecta, în total, 23 de posturi de transformare, şi va fi înfiinţat un Punct de Conexiune de medie tensiune. De asemenea, vor fi modernizate posturile de transformare existente din zonă şi vor fi instalate unele noi care vor fi integrate în sistem de telecontrol, în beneficiul locuitorilor din această zonă. În plus, reţeaua de comunicaţii se va pregăti pentru trecerea la comunicaţii mai securizate, prin fibră optică, pentru schimburile de informaţii pentru monitorizare şi control/comanda la distanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *