Ministerul Energiei confirmă amenzile record de 537 milioane de lei date de ANRE pentru manipularea pieței de energie electrică

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Ministerul Energiei confirmă, într-un comunicat de presă, amenzile record în valoare totală de 537 milioane de lei date de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), către patru furnizori acuzați de manipularea pieței de energie electrică.

UPDATE ANRE a dat vineri un comunicat oficial privind amenzile.

Știrea inițială.

Surse au transmis, miercuri, pentru Economedia, că ANRE a amendat patru companii pentru manipularea pieței de energie electrică. Printre acestea se regăsesc Tinmar Energy controlată de Augustin Oancea, Nova Power & Gas, partener al Nuclearelectrica în proiectul reactoarelor nucleare mici de la Doicești, și o firmă care anterior, sub altă denumire, făcea parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte directe cu Hidroelectrica. Tinmar a luat cea mai mare amendă, de 70 de milioane de euro. Cu toate acestea, ANRE nu a comunicat oficial sancțiunile și nu a detaliat care sunt companiile sancționate, ci doar a transmis că nu poate comunica momentan ce companii au fost amendate, pentru că „investigațiile derulate de ANRE se desfășoară în colaborare cu Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei – ACER, în baza reglementărilor REMIT și a protocolului încheiat cu ACER”.

Ministerul Energiei confirmă, așadar, „amenzile record aplicate celor patru societăți, de peste 537 de milioane lei”, pentru că acestea au „manipulat piața energiei electrice”.

Ministerul amintește că ministrul energiei, Sebastian Burduja, a solicitat public ANRE, încă din luna august 2023, să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat: „Cei care încalcă prevederile legale și afectează piața de energie trebuie să răspundă exemplar. Amenzile record aplicate celor patru societăți, de peste 537 de milioane lei, trebuie să fie un semnal către toți cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea. De la preluarea mandatului am avut un dialog constant și pozitiv cu ANRE privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De asemenea vreau să garantez că voi rămâne deschis pentru toate sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații și le înaintăm cu prioritate în atenția ANRE. De altfel, e-mailul meu este public, sebastian.burduja@energie.gov.ro, și vă garantez că acordăm maximă atenție fiecărei plângeri primite. Îmi respect astfel angajamentul de a oferi românilor o energie sigură și la un preț corect. Sunt și voi rămâne un aliat al consumatorilor și tuturor investitorilor corecți din piața energiei.”

Hotnews a scris marți că amenzile aplicate sunt la un nivel record și depășesc 3% din cifra de afaceri a companiilor, ajungând chiar și până la 7,5%. Amenzile date de ANRE depășesc valoarea de 200 milioane de euro, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Trei dintre cei patru furnzori amendați ar fi EFT Furnizare, Nova Power & Gas și Tinmar, mai scrie publicația.

Tinmar Energy ar fi luat cea mai mare amendă, de 70 de milioane de euro, conform informațiilor Economedia.

Investigația ANRE a fost confirmată și de către unii din furnizori / traderi, care afirmă că aceasta a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte. Investigaţia a vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC, piaţă anonimă de tranzacționare de energie.

ANRE acuză Tinmar de tranzacții încrucișate, că părţile au tranzacţionat aceeaşi cantitate în ambele sensuri și că intervalul de timp dintre cele 2 tranzacţii a fost unul scurt.

Tinmar susține însă că sesizarea efectuată de OPCOM este un tip de sesizare „emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) şi, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii”.

Compania mai transmite că „toate tranzacțiile de manipulare de piaţă incriminate la nivel european vizează intervale de timp dintre cele 2 tranzacţii de ordinul minutelor sau chiar al secundelor în cadrul aceleasi sesiuni de tranzacţionare. Cele 2 tranzacţii vizate de investigaţia ANRE nu pot fi încadrate în noţiunea de manipulare a pieţei având în vedere distanta mare de timp dintre acestea de aproape 1 lună  (29.01-25.02)”. Punctul de vedere integral poate fi citit la finalul articolului.

Tinmar Energy este unul dintre cei mai mari furnizori din România, fiind controlată de omul de afaceri Augustin Constantin Oancea (0,000015%) și Martin Oil Energy SRL (99,999985), dar în care are Augustin Oancea are 96,94% din acțiuni.

Tinmar Energy a încheiat anul 2022 cu afaceri de 3 ori mai mari decât în anul precedent, de 9,18 miliarde lei, și cu un profit de patru ori mai mare, de 0,52 miliarde lei.

Nova Power and Gas a transmis pentru Hotnews că a respectat pe deplin toate regulile pieței.

„Nova Power & Gas este o companie privată cu capital integral românesc, care are în centrul strategiei sale de business consumatorul din România și investițiile în energie regenerabilă. În ultimii ani, Nova Power & Gas a oferit consumatorilor printre cele mai mici prețuri din piață, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Suntem surprinși de concluziile ANRE în ceea ce ne privește, în condițiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieței. Vom furniza în continuare toate datele și informațiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăția în fața autorităților și a instanțelor competente”, au răspuns reprezentanții companiei.

Nova Power & Gas este o firmă din Cluj, deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%). Compania a devenit și partenerul Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor de la Doicești. În 2022, compania a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%.

EFT Furnizare. Compania a încheiat anul 2022 cu afaceri de 656 milioane lei, în scădere cu 20%, dar profitul a urcat cu 800%, la 51,3 milioane de lei, de la o pierdere de 7,1 milioane de lei în 2021, având doar 5 angajați. EFT face parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte directe cu Hidroelectrica. În urmă cu câțiva ani, compania care era un abonat fidel la energia hidro, se intitula Energy Financing Team România, dar firma sub acest nume s-a dizolvat în 2014.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *