Ministerul Finanțelor a atras peste 1 miliard de lei de la populație prin oferta de titluri de stat Fidelis

Redacția sept. 22, 2022 0 comentarii
BVB, Bursa de Valori București

Ministerul Finanțelor a atras 423,1 milioane lei de la populație și, respectiv, 120,6 milioane euro, (valori însumând puțin peste 1 miliard lei – 206,6 milioane euro), printr-o nouă ofertă de titluri de stat Fidelis derulată la Bursa de Valori București (BVB). Valoarea celor nouă runde de finanțare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanțelor a depășit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

„Alături de diversificarea instrumentelor existente pe piața de capital, asigurăm prin acest Program o parte din resursele financiare pentru acoperirea necesarului de finanțare al statului roman pentru anul în curs”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 9 participanți eligibili. 

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 1 – 19 septembrie, românii au plasat peste 7.100 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturitate de 3 ani și două emisiuni în euro, cu scadență la unul și, respectiv, doi ani. 

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.