Ministerul Finanțelor anunță că s-a finalizat reorganizarea ANAF. Specialiștii avertizau că se reînființează Antifrauda județeană, ca pe vremea Gărzii Financiare

Antifrauda ANAF sursa ANAF 2 Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF

Ministerul Finanțelor anunță că s-a finalizat reorganizarea ANAF și că asigură operaționalizarea structurilor teritoriale județene, transmite ministrul Marcel Boloș. Se reorganizează și Direcția Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, susține oficialul. Economedia a avertizat, anterior, cu ajutorul specialiștilor, că prin revenirea la structuri județene se revine la modelul Gărzii Financiare, care a fost desființată în anul 2013 din cauză că a avut nenumărate incidente de integritate și era dependentă de factorii de decizie politică județeni. Fostul șef ANAF Gelu Diaconu spune că măsura va duce la „baronizarea Antifraudei”. Ministrul Finanțelor Marcel Bioloș spune, în schimb, că va exista un cod de integritate și că măsura va face ANAF mai puternică în combaterea evaziunii.

„Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcția specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătățirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaționalizarea structurilor teritoriale județene care urmăresc combaterea activităților economice ilicite. Astfel, se vor putea desfășura permanent, la orice oră, acțiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar și în orice loc, indiferent de forma sub care se desfășoară activități economice. Reorganizăm activitatea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru a avea un cadru unitar al activităţii de colectare și pentru a avea o organizare mai fluidă. De asemenea, se reorganizează Direcția generală executări silite, pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate și intrate în proprietatea privată a statului”, a transmis ministrul Boloș, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Boloș a amintit și că Autoritatea Vamală Română a operaționalizat un nou sistem, digital, pentru gestionarea “mai eficientă și mai sigură a tranzitului de mărfuri”.

Context

Guvernul va înființa structuri județene ale Antifraudei, în cadrul direcțiilor regionale actuale, motivând că inspectorii pierd mult timp pe drumul către un anumit județ, conform unui proiect adoptat joi. Într-adevăr, aceasta este o problemă reală, spun specialiști consultați de Economedia, care au cerut să nu fie numiți.

Cu toate acestea, ei avertizează că prin revenirea la structuri județene se revine la modelul Gărzii Financiare, care a fost desființată în anul 2013 din cauză că a avut nenumărate incidente de integritate și era dependentă de factorii de decizie politică județeni. Fostul șef ANAF Gelu Diaconu spune că măsura va duce la „baronizarea Antifraudei”. Ministrul Finanțelor Marcel Bioloș spune, în schimb, că va exista un cod de integritate și că măsura va face ANAF mai puternică în combaterea evaziunii.

Citește mai multe:

Guvernul reînființează Antifrauda județeană, ca pe vremea Gărzii Financiare. Gelu Diaconu, fost șef al ANAF: „Baronizarea Antifraudei, care este deja puternic infiltrată politic”/ Ministrul Finanțelor: „Vor fi aspru sancționați cei care au incidente de integritate”

Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *