Guvernul reînființează Antifrauda județeană, ca pe vremea Gărzii Financiare. Gelu Diaconu, fost șef al ANAF: „Baronizarea Antifraudei, care este deja puternic infiltrată politic”/ Ministrul Finanțelor: „Vor fi aspru sancționați cei care au incidente de integritate”

Antifrauda ANAF sursa ANAF Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF

Guvernul va înființa structuri județene ale Antifraudei, în cadrul direcțiilor regionale actuale, motivând că inspectorii pierd mult timp pe drumul către un anumit județ, conform unui proiect adoptat joi. Într-adevăr, aceasta este o problemă reală, spun specialiști consultați de Economedia, care au cerut să nu fie numiți. Cu toate acestea, ei avertizează că prin revenirea la structuri județene se revine la modelul Gărzii Financiare, care a fost desființată în anul 2013 din cauză că a avut nenumărate incidente de integritate și era dependentă de factorii de decizie politică județeni. Fostul șef ANAF Gelu Diaconu spune că măsura va duce la „baronizarea Antifraudei”. Ministrul Finanțelor Marcel Bioloș spune, în schimb, că va exista un cod de integritate și că măsura va face ANAF mai puternică în combaterea evaziunii.

UPDATE 16.05 Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat pentru Economedia că va elabora un cod de integritate și inspectorii care au incidente de integritate vor fi sancționați grav.

„Antifrauda nu se reînființează pentru a relua vechile obiceiuri ale Gărzii Financiare. De altfel în acest context ministerul elaborează un cod de integritate pentru inspectorii fiscali și cei vamali. Vor fi aspru sancționați cei care au incidente de integritate în activitatea pe care o desfășoară. Structurile teritoriale județene ale inspecției antifraudă au un singur scop: de a face mai puternic ANAF în combaterea evaziunii fiscale și în lupta cu activitățile economice ilicite. Nu putem combate activitatea economică ilicită din birouri”, a spus el.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Boloș a precizat că aceste structuri județene vor fi organizate la nivel de județe ca servicii conduse de un inspector șef antifraudă județean. La nivel regional, direcția regională va coordona activitatea structurilor județene.

Ministrul Finanțelor susține că inspectorul șef antifraudă județean va fi numit de către președintele ANAF în urma organizării de concurs.

UPDATE 15.27 Gelu Diaconu, fost șef al ANAF când Garda Financiară a fost desființată, a declarat pentru Economedia și G4Media că acest pas înseamnă baronizarea Antifraudei, care „este deja puternic infiltrată politic”.

Potrivit lui, argumentele invocate în sprijinul acestei măsuri (oboseala, pericolul de accidente rutiere etc.) sunt „pretexte de tot râsul care ar putea fi folosite și la o viitoare reorganizare în profil municipal, orășenesc sau comunal”.

„În general, măsurile privind combaterea evaziunii clamate propagandistic (digitalizare cu e-factura/e-transport/sigilii inteligente, case de marcat conectate s.a) au efecte nesemnificative în combaterea evaziunii în pofida resurselor uriașe deja cheltuite precum și a poverii administrative insuportabile pusă în sarcina agenților economici. Deprofesionalizarea și politizarea sunt cauze atât de profunde ale lipsei de eficiență a structurilor de control încât baronizarea Antifraudei este doar un alt pas în aceeași direcție”, a declarat el.

UPDATE 15.20 Guvernul a adoptat proiectul.

UPDATE 11.30 Structurile teritoriale județene ar urma să devină operaționalizate de la 1 ianuarie 2025, după cum a menționat ministrul Finanțelor Marcel Boloș, la începutul ședinței de guvern. “Proiectul de ordonanță de urgență prevede reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu obiectivul de a consolida capacitatea instituțională a acesteia în colectarea veniturilor bugetului general consolidat, dar și combaterea fenomenului de evaziune fiscală. În acest sens, sunt propuse o serie de măsuri care țin de organizarea ANAF-ului de la structurile teritoriale ale Direcției Generale Antifraudă și în special pe operaționalizarea cu data de 1 ianuarie 2025 a structurilor teritoriale județene care privesc combaterea și desfășurarea activităților economice ilicite, pe de o parte, şi, pe de altă parte, un alt set de măsuri este cel cu referire la baza materială a ANAF-ului, astfel încât activitățile operative pe care le desfășoară ANAF-ul în combaterea evaziunii fiscale să aibă mai multă eficiență și o a treia categorie de măsuri este descentralizarea activității Direcției Generale Mari Contribuabili, astfel încât inspecțiile fiscale să poată fi derulate cu o anumită operativitate, tot cu scopul acesta de avea o activitate de colectare cât mai bună la bugetul general consolidat”, a spus Boloș.

Știrea inițială. Guvernul discută în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență pentru reorganizarea ANAF, prin care apare un post de vicepreședinte pentru digitalizare, Direcția Mari Contribuabili, condusă de Ionuț Mișa, va fi absorbită de ANAF, se dă derogare de la ordonanța austerității pentru achiziții și se introduce răspunderea penală pentru divulgarea secretului de serviciu. (Detalii AICI)

Însă ordonanța aduce o modificare mai importantă, mai precis înființarea de structuri teritoriale județene ale Antifraudei, cu sediul la nivelul județelor din aria de activitate a acestora, care vor funcționa în continuare în cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală.

Guvernul motivează schimbarea prin faptul că inspectorii antifraudă de la sediul regional sunt nevoiți să se deplaseze pe distanțe mari către județele din aria lor de activitate, care duc la cheltuieli mari, la reducerea timpului alocat verificărilor la oboseala angajaților și la riscul de accidente rutiere.

  „În prezent, în cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală funcţionează direcţii regionale antifraudă fiscală, aria de activitate a unei structuri regionale antifraudă acoperind mai multe judeţe, astfel cum sunt prevăzute în Anexa nr. 2 la HG nr. 520/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Fiecare structură regională antifraudă acoperă o zonă geografică foarte mare cu consecinţe negative în plan material şi funcţional, care conduc şi la afectarea resursei umane implicate din cadrul regionalei antifraudă.

Astfel, din punct de vedere material, deplasarea zilnică de la sediul structurii regionale într-un judeţ din aria de activitate a regionalei necesită cheltuieli majore cu combustibil, mentenanţă autoturisme; din punct de vedere funcţional, distanţa mare până la obiectivul supus verificării situat într-un judeţ, altul decât cel în care este sediul regionalei, are consecinţe în reducerea timpului alocat verificărilor şi/sau generarea de timp de lucru suplimentar (peste timpul normal de lucru). Totodată, deplasările pe distanţe mari pot afecta operativitatea verificărilor şi calitatea controalelor.

Din punct de vedere al resurselor umane implicate, distanţele lungi între obiectivul supus verificării şi sediul regionalei sunt generatoare de oboseală cu consecinţe în operativitatea şi calitatea controalelor, dar şi cu posibile riscuri crescute de accidente rutiere”, arată motivarea Guvernului.

Într-adevăr, specialiști consultați de Economedia spun că acestea sunt probleme reale, însă ele au fost acceptate atunci când Garda Financiară a fost desființată și reorganizată în direcții regionale. Potrivit lor, la acel moment, angajații antifraudei au trecut prin schimbări majore, fiind nevoiți să își schimbe domiciliile și să se relocheze, chiar cu familiile, pentru a-și putea păstra locul de muncă. O nouă schimbare, dinspre regional către județean, va duce din nou la aceeași situație în care unii dintre angajați vor fi nevoiți să se relocheze. În prezent, în majoritatea Direcțiilor regionale antifraudă fiscală (8 la nivelul întregii țări), un procent de aproximativ 70% din totalul inspectorilor din regională au domiciliul în orașul unde își are sediul regionala și împrejurimi.

Totodată, specialiștii consultați spun că nu există sau nu a fost făcută publică nicio analiză care să motiveze faptul că organizarea în direcții regionale este mai ineficientă și că reorganizarea în structuri județene ar duce la o îmbunătățire a colectării. Într-adevăr, în 2013, gradul de colectare a taxelor şi impozitelor era în România de 32% din Produsul Intern Brut, iar în prezent acesta a scăzut la 27 – 28% din PIB, dar explicațiile sunt multiple, nu doar reorganizarea din structuri județene în cele regionale.

În plus, specialiștii avertizează că reorganizarea în structuri județene va duce la aceleași probleme care au existat pe vremea Gărzii Financiare. În anul 2013, Guvernul Ponta a decis desființarea Gărzii Financiare și preluarea activității sale de către ANAF, care era atunci condusă de Gelu ștefan Diaconu. Decizia a fost luată în cadrul unui proiect de modernizarea a administraţiei fiscale, care era implementat în colaborare cu Banca Mondială.

Garda Financiară era atunci organizată în structuri județene și era notorie pentru ineficiență și corupție. Gelu Diaconu detalia, la acea vreme: „Înfiinţarea DGAF a fost necesară din cauza ineficienţei cronice a Gărzii Financiare care ajunsese să se ocupe de foarte multe atribuţii în locul obiectivului principal, şi anume controlul operativ. De exemplu, verifica condiţiile de autorizare sau supraveghea livrările şi achiziţiile intracomunitare cu o procedură greoaie care îi consuma mai mult de jumătate din capacitate. Şi, cel mai rău în opinia mea, era o „fabrică” de produs sesizări penale, cu care îngreunau activitatea fiscului şi a organelor de cercetare penală, fără finalitate”.

El sublinia că exista și „percepția justificată a opiniei publice privind corupţia endemică din activitatea acestei structuri a fiscului”.

Desființarea Gărzii Financiare pe model județean s-a făcut și pentru „asigurarea unui grad mare de autonomie şi independenţă decizională”, pentru ca noua structură să fie în subordinea aparatului central, şi nu al structurilor administrative sau de administrare fiscală locale, astfel încât să fie independentă faţă de factorii de decizie politică, mai spunea Gelu Diaconu.

O reînființare a structurilor județene ar readuce așadar Antifrauda mai aproape de factorii de decizie politică locali și județeni, în plin an electoral, conform specialiștilor consultați de Economedia.

Totodată, organizarea în structuri județene, va tinde să crească numărul de structuri şi de funcţii de conducere, ceea ce va determina distribuția ineficientă a personalului și creșterea cheltuielilor bugetare, mai spun aceștia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Gunoiul Ciolacu reinfiinteaza mafia si coruptia financiara locala din vremea generalului Florica. Vizate sunt firmele ce nu-si achita parandaratul de protectie impus de infractorii politici.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.