Ministerul Finanțelor introduce noi excepții la „ordonanța austerității”

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care introduce noi excepții la „ordonanța austerității” prin care instituțiile de stat trebuiau să reducă cheltuielile bugetare.

De exemplu, Finanțele spun că unele prevederi ar bloca sau chiar închide activitatea unor servicii publice esențiale pentru populație.

„Aplicarea prevederilor art. XXIX alin. (1) din Legea nr. 296/2023 ar determina blocarea sau, după caz, încetarea activității unor servicii publice esențiale pentru populație respectiv:

1) serviciile publice de interes local sau județean, specializate, cu personalitate juridică, înființate și organizate în subordinea consiliilor locale sau consiliilor județene, care asigură prestarea serviciilor comunitare de utilități publice

2) serviciile publice ”Salvamont” și serviciile publice de salvare acvatică – salvamari posturile de prim ajutor, având în vedere caracteristicile specifice, determinate de activitățile ce țin de asigurarea prevenirii incidentelor periculoase cu impact direct asupra vieții ori integrității persoanelor și mai cu seamă cele privind salvarea propriu-zisă de la moarte a persoanelor expuse pericolelor montane și acvatice”, arată nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Articolul XXIX arăta că, începând cu data de 1 iulie 2024, unele instituții își mai pot desfășura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate și efectiv ocupate și activitățile nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar. Cele care nu îndeplineau cumulativ aceste condiții, se puteau desființa/reorganiza/fuziona sau puteau transfera activitatea și personalul către alte structuri organizatorice.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Conform proiectului Finanțelor, de această prevedere ar fi fost afectate serviciile comunitare din București și Salvamontul și salvamarii.

În plus, Finanțele vor menținerea acordării bonusurilor reprezentând drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichetele de masă/norma de hrană pentru personalul ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv, atât pentru operatorii economici care nu au pierderi, cât și pentru operatorii economici care au înregistrat pierderi. De asemenea, se propune ca operatorii economici care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenţi şi nerecuperate şi/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent să poată acorda bonusuri reprezentând cheltuieli sociale, dar cu o limită maximă, pentru tot personalul.

Finanțele mai propun exceptarea de la aplicarea prevederilor pentru disciplina economico-financiară pentru companiile cu capital deţinut majoritar de stat ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, a celor definite la alin. (3)-(6) de la art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi pentru Banca Naţională a României.

De asemenea, pentru operatorii economici care au indicatori de rezultat sau de proiect stabiliți în baza unor contracte de finanțare din fonduri europene nerambursabile, se reglementează posibilitatea, ca în baza aprobării autorității publice tutelare, să efectueze cheltuieli necesare în vederea realizării acestor indicatori prin excepție de la prevederile din capitolul Măsuri pentru disciplina economico-financiară.

Finanțele mai creează temeiului legal pentru a putea elabora în viitor Memorandumuri de exceptare a unor operatori economici de la aplicarea prevederilor capitolului privind Măsuri pentru disciplina economico-financiară, pentru unele categorii de cheltuieli, în cazul în care aplicarea acestor măsuri afectează negativ activitatea acestor operatori.

De asemenea, Finanțele propun să se instituie posibilitatea de a stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10 % din numărul total de posturi aprobate, dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiții.

a) autoritatea/agenția/instituția s-a reorganizat ca urmare a implementării prevederilor Legii nr.296/2023, cu modificările și completările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;
b) după data intrării în vigoare a Legii nr.296/2023, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea/agenția/instituția a primit atribuții suplimentare pentru punerea în aplicare a unor prevederi legislative europene.

Finanțele mai spun că companiile cu capital integral sau majoritar de stat din industria de apărare și securitate națională au aplicat ordonanța austerității, iar măsurile și-au produs efectele până la 31 decembrie 2023, astfel că „în prezent nu mai există temei legal pentru a elabora în viitor Memorandumuri de exceptare a unor operatori economici de la aplicarea prevederilor capitolului III – Măsuri pentru disciplina economico-financiară, pentru unele categorii de cheltuieli, în cazul în care aplicarea acestor măsuri le afectează negativ activitatea”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: