Ministerul Finanțelor: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% din profit începând de la 1 ianuarie 2023

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit începând cu 1 ianuarie 2023, anunță ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Conform informațiilor Economedia, 44 de companii active în România vor fi afectate de prevederile privind impozitul minim pe profit la nivel global de 15%.

Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) a discutat marți, la Bruxelles, propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE. Miniștrii de Finanțe au fost invitați să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

„România susține toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a UE. Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” , a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

44 de companii afectate în România

Un număr de 44 de multinaționale active în România vor fi afectate de viitoarele prevederi privind un impozit minim pe profit la nivel global de 15% (România are o cotă de 16%), stabilit în urma unui acord obținut în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), arată datele transmise de Ministerul Finanțelor la solicitarea Economedia.

Date comunicate de Centrul Național pentru Informații Financiare arată că la nivelul anului 2019 erau înregistrați în țara noastră un număr de 44 agenți economici care au raportat o cifră de afaceri peste 750 milioane euro.

Directivă europeană, după acord istoric al OECD

Comisia Europeană a propus în decembrie o directivă care asigură o rată efectivă minimă de impozitare pentru activităţile globale ale marilor grupuri multinaţionale.

Propunerea vine să pună în practică acordul global din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care permite țărilor să impună impozite suplimentare pe profiturile multinaționalelor.

Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).

În iulie 2021, miniştrii de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat un acord „istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit „de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

„Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite „de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

„Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Germania îl aplică din 2023, Elveția din 2024

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, vrea să impună o rată minimă a impozitului pe profit de 15% pentru multinaționale încă din ianuarie 2023, transmite publicația WirtschaftsWoche, citată de Bloomberg.

Potrivit revistei germane, oficialii statului au purtat discuții inițiale luna aceasta, cu scopul de a elabora o lege. Germania va aștepta apoi o directivă corespunzătoare a Uniunii Europene.

Guvernul elvețian intenționează să implementeze rata minimă a impozitului pe profit de 15% începând cu ianuarie 2024, scrie publicația Bloomberg. Având în vedere complexitatea problemei, care necesită o schimbare a constituției elvețiene, guvernul va implementa noile măsuri printr-o așa-numită ordonanță și abia apoi va demara o procedură legislativă pentru aproba noul regim fiscal. Elveția va efectua un vot național privind modificarea constituțională în mai 2023.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Deci se va reduce impozitul de la 16% la 15%?
    Apropo, Ungaria are impozit pe profit de 9%; au negociat 10 ani de tranzitie, nu doresc sa treaca imediat la 15%. Asta ca dovada ce ”lupta” duc ei cu multinationalele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *