Ministerul Finanţelor vine cu o soluție pentru magazinele și service-urile auto care vând lemne de foc sau antigel să nu plătească impozitul suplimentar prevăzut de o lege intrată în vigoare la începutul anului, despre care Economedia a scris aici. Astfel, MF propune ca acești contribuabili să fie scutiți de plată, în anumite condiții.
Legea respectivă ( Legea 296/2023) obligă companiile din sectorul petrol și gaze care au afaceri mai mari de 50 de milioane de euro să achite un impozit suplimentar (ICAS) de 0,5% din cifra de afaceri (nedeductibil) pentru venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire. Doar că legea nu a stabilit niciun criteriu cu privire la ce înseamnă companie din sectorul petrol și gaze.
Situația a fost semnalată pe rețelele de socializare, la începutul săptămânii trecute, de consultantul fiscal Gabriel Biriș. Apoi, Camera Consultanților Fiscali a solicitat Ministerului de Finanțe să clarifice această situație.
“Legea nu a stabilit niciun criteriu cu privire la ce înseamnă companie din sectorul petrol și gaze, lăsând la latitudinea ministrului finanțelor să stabilească prin ordin cine sunt contribuabilii supuși la plata acestui impozit;
- Ordinul Ministerului Finanțelor 5.431/2023 a stabilit câteva coduri CAEN care determină încadrarea în acest sector, printre care și comercianții cu ridicata (CAEN 4671) și cu amănuntul (CAEN 4730) de combustibili. Am atras atenția asupra problemei încă de la începutul anului trecut, când am dat exemplul benzinăriei Carrefour din Militari (care înțeleg că între timp a fost vândută).
Numai că:
- codul CAEN 4730 include, pe lângă vânzarea cu amănuntul a combustibililor, și vânzarea cu amănuntul a produselor lubrifiante și de răcire;
- din 2025, ICAS e datorat de toate companiile care se încadrează în Ordinul Ministerului Finanțelor 6.830/2024 (care a înlocuit Ordinul 5.433/2023).
Concluzia:
- hypermarketurile/supermarketurile (cam toate au cifra de afaceri > 50 milioane euro) care vând ulei de motor și antigel sunt companii din sectorul petrol și gaze încă din 2024. Aici intră sigur Metro, Selgross, Carrefour, Auchan, posibil și altele (care vând ulei de motor sau antigel);
- importatorii de autoturisme care au și service (toți au, cam toți au cifra de afaceri > 50 milioane euro), în care evident că vând ulei de motor, sunt și ei companii din sectorul petrol și gaze;
- din 2025, absolut toate supermarketurile, absolut toate service-urile auto sunt companii din sectorul petrol și gaze”, scria pe pagina sa de Facebook, Gabriel Biriș.
Camera Consultanților Fiscali a revenit cu solicitarea de clarificare, după ce în decembrie 2024 a informat Ministerul Finanțelor cu privire la acest aspect.
Ministerul Finanțelor a emis pe 31 decembrie 2024 un Ordin (6830/2024), iar lista codurilor CAEN care aplică impozitul a rămas neschimbată, deși problema putea fi rezolvată atunci.
Camera Consultanților Fiscali a atras atenția săptămâna trecută că riscul este ca, începând cu ianuarie 2025, contribuabilii care desfășoară activități în aceste sectoare să datoreze impozitul, ceea ce le poate genera atât probleme financiare majore prin creșterea substanțială a poverii fiscale, cât și o schimbare de comportament comercial prin eliminarea din gama de produse a acelor categorii de produse eligibile pentru impozit, ceea ce va afecta prețul sau disponibilitatea în piață a acestora.
Acum, ministerul Finanțelor propune excluderea, în anumite condiţii, din sfera de aplicare a impozitului specific de 0,5% pe cifra de afaceri pentru contribuabilii care au obţinut venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire.
“Pentru contribuabilii care au obţinut venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul activităţilor desfăşurate potrivit codurilor 4671 – “Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, respectiv 4681 – “Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, 4730 – “Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate”/ “Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule”, se propune excluderea din sfera de aplicare, în anumite condiţii”, se arată într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Prevederile nu se aplică în cazul în care aceşti contribuabili desfăşoară o serie de activităţi secundare printre care extracţia petrolului şi a gazelor naturale sau fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului.
În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, iniţiatorul a explicat faptul că modificările referitoare la ICAS determină reducerea sarcinii fiscale şi a costurilor de conformare pentru contribuabilii care desfăşoară activitate de vânzare cu ridicata/amănuntul a combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul codurilor CAEN vizate.