Ministerul german de Finanţe se aşteaptă ca activitatea în cea mai mare economie europeană să rămână redusă și la începutul anului viitor

economie calcule Foto: Natee Jindakum / Dreamstime.com

Ministerul german de Finanţe se aşteaptă ca activitatea în cea mai mare economie europeană să rămână redusă în trimestrul patru din 2022 şi în primul trimestru din 2023, iar rata inflaţiei ar urma să scadă anul viitor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

“Per ansamblu, evoluţiile economice ar urma să rămână reduse în perioada octombrie 2022-martie 2023”, se arată în raportul lunar al instituţiei.

“Totuşi, evoluţiile relativ stabile pe piaţa forţei de muncă şi măsurile de sprijin adoptate de Guvern oferă un impuls suplimentar. Actualele estimări indică un declin al ratei inflaţiei în 2023”, indică Ministerul de Finanţe.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În noiembrie, veniturile fiscale au crescut cu 2%, faţă de perioada similară din 2021, la 55,95 miliarde de euro, în timp ce în primele 11 luni din 2022 s-a înregistrat un avans de 8,7%.

Într-un interviu inclus în raport, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat că răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la un nivel mai ridicat al datoriei decât ar fi dorit. Totuşi, aceste evoluţii nu puteau fi evitate, iar un răspuns special la dificultăţile legate de creşterea preţurilor la energie era necesar.

“Altfel, pagubele economie pe termen lung asupra economiei ţării ar fi fost mai mari decât povara actualei datorii”, a dat asigurări Lindner.

De când Linder a preluat Ministerul german de Finanţe, în urmă cu un an, nivelul datoriei a crescut la aproximativ 500 miliarde de euro, inclusiv măsurile de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor de preţurile ridicate ale energiei şi 100 miliarde de euro pentru modernizarea forţelor armate.

Totuşi, pe termen lung, obiectivul Ministerului german de Finanţe este revenirea la o politică fiscală stabilă şi sustenabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: