Ministerul Mediului a suspus dezbaterii publice proiectul Hotărârii de Guvern pentru emiterea Acordului de mediu necesar retehnologizării Unităţii 1 a CNE Cernavodă / Se urmăreşte prelungirea duratei de viaţă a Unităţii

Cernavoda Nuclearelectrica Sursa foto: Nuclearelectrica

Ministerul Mediului anunţă, joi, că a suspus dezbaterii publice proiectul Hotărârii de Guvern pentru emiterea Acordului de mediu necesar retehnologizării Unităţii 1 a CNE Cernavodă şi extinderii Depozitului Intermediar de Combustibil Ars, transmite News.ro.

”Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat astăzi, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind emiterea Acordului de mediu pentru proiectul «Retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă şi extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400», titular Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A”, anunţă, joi, Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că proiectul de retehnologizare a Unităţii U1 aduce beneficii socio-economice semnificative: dezvoltare locală şi regională prin crearea de locuri de muncă, atât în timpul proiectului de retehnologizare, cât şi în timpul fazelor ulterioare de exploatare şi dezafectare; crearea de locuri de muncă indirecte, prin subcontractanţi; dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare pentru retehnologizare; consolidarea capacităţilor pentru sectorul nuclear naţional; asigurarea încălzirii centralizate pentru oraşul Cernavodă.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

”Acest proiect este o investiţie prioritară, care asigură securitatea energetică a României şi contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Securitatea energetică a României este prioritate zero, iar investiţia de la Cernavodă va face posibilă atât operarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă pentru încă un ciclu de viaţă de aproximativ 30 ani, cât şi asigurarea spaţiului de depozitare intermediară a combustibilului ars rezultat din operarea Unităţilor 1 şi 2 pe durată îndelungată”, a precizat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit Notei de fundamentare, prin proiectul de Retehnologizare al Unităţii U1, SN Nuclearelectrica S.A. are în vedere prelungirea duratei de viaţă a Unităţii, astfel încât să asigure funcţionarea sigură pe termen lung a centralei cu un al doilea ciclu de operare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Acesta este obiectivul principal al proiectului. Investiţia este în concordanţă cu nevoile de energie electrică ale României, având în vedere că se estimează că cererea de energie electrică va creşte pe termen mediu şi lung, fiind necesare investiţii semnificative pentru a reduce decalajul dintre producţie şi cerere. Energia nucleară se poate dovedi o soluţie eficientă din punct de vedere al costurilor pe termen lung, capabilă să acopere necesarul de energie electrică în continuă creştere, decarbonizând în acelaşi timp sectorul energetic”, se arată în dociment.

Potrivit specialiştilor, energia nucleară este considerată o sursă de ”energie neutră” din punct de vedere climatic.

”Pe lângă obiectivul principal, obiectivul secundar al proiectului de retehnologizare cuprinde modernizarea şi îmbunătăţirea echipamentelor Centralei Nucleare de la Cernavodă, urmărind astfel creşterea siguranţei operaţionale dincolo de cerinţele minime actuale. Combinate, cele două obiective contribuie la:

a) dezvoltarea instalaţiilor de manipulare şi depozitare intermediară a deşeurilor radioactive care vor fi utilizate pentru funcţionarea pe termen lung a Centralei Nucleare de la Cernavodă (Unităţile 1 şi 2) şi pentru o eventuală extindere (Unităţile 3 şi 4);

b) creşterea stabilităţii reţelei prin asigurarea unei acoperiri fiabile a sarcinii de bază; satisfacerea creşterii cererii de energie electrică;

c) accesibilitatea preţurilor energiei electrice pentru populaţie şi întreprinderi;

d) reducerea importurilor de energie electrică.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.