Ministerul Muncii neagă că va majora vârsta de pensionare

Redacția oct. 27, 2021 1 comentarii
Raluca Turcan

Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală a stagiului complet de cotizare, se menţionează într-un comunicat remis miercuri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). Reacția vine după ce Economedia a scris că Ministerul Muncii cumpără consultanță pentru schimbarea legilor salarizării și pensiilor, iar caietul de sarcini al licitației vorbește și despre vârsta de pensionare.

„Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. (…). Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, se precizează în comunicat.

Totodată, legislaţia pe subiectele reformei pensiilor şi reformei legii salarizării din fonduri publice va fi elaborată de specialiştii Ministerului Muncii, potrivit comunicatului MMPS.

„Cele două legi vor fi elaborate de Ministerul Muncii. Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii. Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile. Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, se menţionează în comunicat.

Economedia a scris miercuri ce urmărește Ministerul Muncii pentru reforma legii pensiilor, conform caietului de sarcini pe care trebuie să îl respecte consultantul ce va schimba legea.

Una din informațiile care apare în caietul de sarcini este următoarea: „Sunt preconizate o serie de măsuri pentru stimularea rămânerii in activitate, fiind în dezbatere publică un proiect de act normativ ce vizează creșterea vârstei de pensionare, facultativă, la 70 de ani. Se urmărește în acest fel și o egalizare a vârstei de pensionare între genuri, însă cu păstrarea eșalonării vârstei standard de pensionare pentru femei”.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

  1. Nu stii nimic numai vorbe minciuna minciuna si nu faceti nimic pentru popor numai alta lege din noua , pleaca odata ca esti un habarnist!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *