Ministerul Muncii nu are suficienți bani pentru plata pensiilor în luna decembrie, după recalcularea pensiilor din luna septembrie, drept urmare va primi un transfer de urgență de la Fondul de Rezervă, potrivit declarațiilor ministrului Muncii și a unui proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi.
Proiectul discutat în ședința de Guvern arată că „potrivit execuției bugetului asigurărilor sociale de stat ianuarie-septembrie 2024, s-a constatat faptul că sumele aprobate în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata drepturilor de pensie, până la sfârșitul anului, sunt insuficiente ca urmare a faptului că, începând cu data de 01 septembrie 2024, au intrat în plată drepturile de pensie si a indemnizației aferente deciziilor de pensii recalculate, conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii”.
Drept urmare, Guvernul va suplimenta fondul de pensii cu suma de 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru plata diferențelor de pensii recalculate.
Amintim că Fondul de Rezervă este, de principiu, un instrument care poate fi folosit doar pentru cheltuieli de urgență, precum inundații sau alte cheltuieli neprevăzute, însă Guvernul îl folosește cu regularitate pentru cheltuieli care ar trebui deja prevăzute în buget.
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a declarat că bugetul pensiilor avea prevăzute aceste cheltuieli încă de la începutul anului, însă Ministerul Finanțelor a decis să facă o rectificare negativă în luna septembrie.
„În luna septembrie am avut o rectificare la titlul 51. Noi, Ministerul Muncii, am avut bani în buget la acel moment. Ministerul Finanțelor a dispus o rectificare negativă de 2,45 miliarde. Motiv pentru care, astăzi, vom avea 1,6 miliarde din Fondul de Rezervă. Calculele au fost perfecte, toți banii pentru pensii au fost în buget. Pe bugetul de stat pe anul 2024, am avut circa 25 miliarde la titlul 51 transferuri, subvenții de la bugetul de stat pentru bugetul asigurărilor sociale de stat. În luna septembrie, la ședința de Guvern, am avut o rectificare negativă de 2,45 miliarde lei și acum cerem 1,6 miliarde. Asta înseamnă, în fapt, că încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat au fost mai mari decât estimările pe care le-am avut pentru 2024. Practic, noi în 2024, avem și o economie de 0,8 miliarde”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Ea a mai precizat că anul viitor va avea loc o creștere cu 10 lei a punctului de referință, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de referință crește de la 81 lei astăzi la 91 lei în 2025. „Asta înseamnă că vom avea o creștere procentuală de 12,1% a valorii punctului de referință”, a precizat ministrul.