Ministerul Muncii: Nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată

pensionari Foto: Agerpres / Nicoleta Pană

Nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată și nu există nicio discuție pentru a majora stagiul minim de cotizare, precizează Ministerul Muncii, în urma unor articole de presă.

Ministerul afirmă că a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării, iar recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele disponibile, precum și diferite variante de lucru, afirmă ministerul.

„În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia”, arată Ministerul, într-un comunicat.

Instituția reamintește că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

De asemenea, ministerul precizează 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani nu este corectă.

În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, Ministerul face precizarea că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoarea formulă de calcul a pensiilor.

În același timp, MMPS afirmă că nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată.

„Îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale”, conchide Ministerul Muncii.

Foto: Agerpres / Nicoleta Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *