Ministerul Muncii: Românii vor putea cumpăra vechime în muncă până la sfârșitul anului 2024

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care se prelungește cumpărarea de vechime în muncă până la 31 decembrie 2024, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii.

„Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei”, se precizează în comunicat.

Totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverinţele eliberate de angajatori sau de către deţinătorii legali de arhive, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare se certifică prin ştampilă şi semnătură olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv prevede şi prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023.

Astfel, locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023 se consideră locuri în condiţii deosebite, până la normalizarea de către angajator a condiţiilor de muncă.

Până în prezent, termenul limită până la care cei interesați puteau să își cumpere vechime în muncă era def până la 31 august 2023. Potrivit OUG 168/2021, „plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”.

„Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024. În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, potrivit proiectului de OUG.

Cei care vor să cumpere un an de vechime plătesc, începând din acest an, 9.000 lei, deoarece salariul minim a crescut la 3.000 lei brut de la 1 ianuarie 2023. Astfel, cota a urcat de la 638 lei în 2020 la 750 lei în 2023.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. O idee idioată!
    Poate cineva sa-mi demostreze matematic ca daca îmi cumpar vechime in munca câștig ceva?
    Aștept un studiu de caz care sa demonstreze ca nu am dreptate.
    E antieconomuc, e ilogic scenariul ăsta.
    E un surogat livrat catre cei care chiar cred aceasta aberatie guvernamentală.
    Casa de Pensii nu recunoaște acum adeerintele cu sporuri pentru care s-a platit cas.
    Trebuie sa dai in judecată Casa de Pensii, sa caștigi, ca instanța sa o oblige sa-ti recunoască sporurile.
    Și sa-ti recalculeze pensia.
    Ori această cumparare de vechime e o prostie inimaginabilă cand Casele de Pensii nu au evidente, arhive si vei avea surpriza sa constati ca ai fost un sponsor al statului român incapabil!😪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *