Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat, marți, că a finalizat selecția unui management profesionist, numit prin concurs și pe mandat de 4 ani, conform PNRR, la Metrorex, CNAIR, CNIR, CFR Călători și CFR SA. Ministerul condus de Sorin Grindeanu nu dă, însă, numele noilor membri ai Consiliului de Administrație.
Potrivit ministerului, au fost definitivate rapoartele finale pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație ale acestor companii. Iar în urma finalizării procedurii de selecție, conform OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) vor fi convocate, conform prevederilor legale, pentru numirea noilor administratori definitivi ai celor 5 companii aflate sub autoritatea MTI.
Ministerul susține că abia după îndeplinirea acestor formalități legale va fi afișată noua componență a Consiliilor de Administrație pe site-urile companiilor. În cazul CNIR aceste informații vor fi afișate pe site-ul MTI.
„Dacă unii doar au promis, noi demonstrăm, în fiecare zi, prin ceea ce facem, că știm și putem să facem ce ne-am propus. La preluarea mandatului am promis că vom aduce profesioniști la companiile MTI! O primă etapă este deja realizată. Avem cinci consilii de administrație noi, profesioniste, la unele dintre cele mai importante companii ale Ministerului, companii pentru care statul român și-a asumat, prin PNRR, că va selecta administratori profesioniști. Chiar dacă obligația – prin PNRR- a fost stabilită doar pentru 5 companii, în prezent, avem în derulare, în diverse stadii, selecția pentru majoritatea consiliilor de administrație ale unităților MTI. Numai așa vom putea să ne asigurăm că banul public va fi cheltuit eficient de către administratori care știu ce înseamnă să implementeze un management profesionist”, a subliniat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
Schimbarea paradigmei, adică desființarea sinecurilor, în prezent CA-urile companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor fiind populate cu oameni și pile de partid, trebuie să fie baza unui management profesionist pentru următorii 4 ani, Consiliile de Administrație urmând să desemneze prin vot și directorul general – funcția executivă – care poate fi ales dintre administratori.
Anunțul ministrului Grindeanu din aprilie 2022:
„Începem recrutarea unor echipe manageriale performante pentru toate companiile aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor! Am semnat Acordul Cadru cu cele două firme care vor recruta membrii Consiliilor de Administrație. Procesul de recrutare se va desfășura în regim de concurență între cele două firme câștigătoare. Selecția candidaților se va derula transparent, în conformitate cu prevederile OUG 109/ 2011 / Legea 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Vreau să construim echipe manageriale profesioniste, cu mandate de 4 ani, pentru a asigura continuitatea în managementul companiilor. Acest lucru va determina creșterea absorbției fondurilor europene, dar și creșterea eficienței financiare a companiilor! Astfel putem recupera decalajele de care suferă acum infrastructura din România”, a explicat Grindeanu. Pe lângă companiile vechi din subordinea Ministerului, selecția unui manager profesionist trebuie să se facă și la Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) atunci când va fi operaționalizată. În toamna 2021, fostul ministru Cătălin Drulă îl numise pe inginerul Marin Griguță șef interimar la CNIR.