Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană s-au apropiat vineri dimineață de un acord privind noile reguli bugetare, dar vor avea nevoie de mai mult timp și, eventual, de o nouă reuniune pentru a ajunge la un acord, au declarat doi oficiali familiarizați cu negocierile, pentru agenția Reuters.
Franța și Germania nu se înțeleg încă cu privire la modul în care trebuie sprijinite investițiile atunci când deficitul bugetar depășește limitele UE, iar alte țări sunt în dezacord cu privire la aspecte precum ritmul minim de reducere anuală a datoriei.
“Au terminat pentru această seară”, a declarat un diplomat european. “Consider că s-au făcut progrese importante, dar sunt necesare consultări suplimentare din punct de vedere politic și juridic.”
În prezent, normele Pactului de stabilitate și creștere limitează deficitele bugetare la 3% din PIB și datoria publică la 60% și prevăd măsuri disciplinare pentru cei care nu își reduc excedentele suficient de rapid.
Multe guverne europene depășesc deja cu mult aceste limite și există un consens larg în ceea ce privește necesitatea de a actualiza regulile pentru a permite mai multe investiții, în special pentru combaterea schimbărilor climatice, deși opiniile diferă în ceea ce privește amploarea marjei de manevră.
Reforma aflată în discuție vizează relaxarea cerințelor actuale de consolidare bugetară, oferind fiecărei țări trasee de reducere a datoriei personalizate, eșalonate pe o perioadă de patru până la șapte ani, precum și stimulente pentru investiții.
Franța și Germania sunt de acord în proporție de 90% cu privire la reforma Pactului de stabilitate, au declarat joi miniștrii de finanțe din cele două țări la deschiderea negocierilor.
“Președinția spaniolă a UE va reflecta vineri asupra modului în care se va merge mai departe și asupra ideii de a organiza o eventuală reuniune suplimentară a miniștrilor de finanțe din UE”, a precizat diplomatul.
Un al doilea oficial familiarizat cu negocierile a declarat că o altă reuniune ar putea avea loc în decembrie, întrucât guvernele doresc să încheie discuțiile în acest an.
Timpul presează, deoarece noile reguli trebuie aprobate de Parlamentul European înainte de dizolvarea acestuia în aprilie, iar alegerile europene vor avea loc în iunie.
“Se pare că ne îndreptăm spre o nouă reuniune peste două săptămâni”, a declarat cel de-al doilea oficial.