Ministrul Agriculturii cere ANAF să verifice și micii comercianți care vând produsele cu adaos comercial plafonat. „Foarte multe controale s-au realizat în zona decât (sic!) de retail”

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii Florin Barbu cere Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să facă controale și la micii comercianți care vând produse alimentare de bază cu adaos comercial plafonat, spunând că până acum controalele s-au realizat „decât” în zona de retail, adică la marii comercianți.

„Acest control pe ordonanță se face și de Ministerul de Finanțe prin ANAF, iar monitorizarea prețurilor este la Consiliul Concurenței. Eu mi-aș dori foarte multă intervenție mult mai amplă a Agenției Naționale de Fiscalitate (sic!) din România, pentru că majoritatea controalelor se realizează decât (sic!) în zona de retail. Sunt foarte mulți comercianți care sunt cu magazine care vând aceste produse care sunt în ordonanța privind plafonarea adaosului comercial. Eu sunt din județul Olt și am intrat în mai multe magazine care au desfacere cu cele 14 produse aimente de bază și în momentul de față nimeni nu a intrat în control în acele magazine. Foarte multe controale s-au realizat în zona decât (sic!) de retail. Ne-am dori foarte mult ca ANAF să intensifice aceste controale, să facă pe toți comercianții”, a declarat ministrul Agriculturii la o conferință organizată de Antena 3.

Florin Barbu a reiterat că vrea un mecanism pentru toate produsele agro-alimentare.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut, ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază este valabilă până pe 31 martie. Urmează să avem săptămâna viitoare o întâlnire atât cu ministerul Economiei, cât și partea de retaileri și partea de procesatori, să încercăm să creăm un mecanism pe care deja lucrăm în Ministerul Agriculturii. Mi-aș dori ca acest mecanism să se aplice pentru toate produsele agro-alimentare care sunt în piață, în zona de retail și nu numai”, a adăugat ministrul.

Amintim că ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat, duminică seară, la Digi24, că vrea un „mecanism” pentru toate produsele agro-alimentare, pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, precum și continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază pentru care se aplică măsura în prezent. El a spus că nu este un nevoie de un acord cu retailerii, lăsând de înțeles că Guvernul va da un act normativ în acest sens, pentru că „un acord nu este respectat”, „nu are formă juridică” și „nu are contravenție” și „atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni”. Economedia a avertizat deja asupra intervenției statului în economie și de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *