Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit și a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor

Florin Barbu Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă marţi că se bucură de faptul că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor.

”Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor. Am susţinut în fiecare Consiliu AgroFish şi în toate apariţiile mele în spaţiul public că reducerea în termeni de procente, fără să se ţină cont de specificul fiecărui stat membru nu are cum să ajute nici mediul, nici fermierii”, spune Barbu într-o postare pe Facebook.

Florin Barbu precizează că le mulţumeşte colegilor europarlamentari PSD care au respins prin vot propunerea de Regulament care îi dezavantaja pe fermierii români.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

”Am încredere că şi prelungirile derogărilor de la GAEC 8 ( 4% pârloagă) şi de la GAEC 7 (rotaţia culturilor), pe care de asemenea le-am susţinut în Consiliu vor fi adoptate, deoarece sunt susţinute de miniştrii agriculturii din 15 state membre! Avem datoria să ascultăm vocea fermierilor, să îi sprijinim şi să luăm deciziile cele mai bune pentru viitorul agriculturii din fiecare stat membru”, mai spune ministrul Agriculturii.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți retragerea unei legi controversate care viza reducerea utilizării pesticidelor în Uniunea Europeană, marcând prima înfrângere a “Green Deal”.

Așa-numitul Regulament privind utilizarea durabilă (Sustainable Use Regulation – SUR) a fost prezentat pentru prima dată în iunie 2022 cu obiectivul ambițios de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030. Acesta prevedea, de asemenea, interzicerea totală a acestor produse în zonele sensibile, cum ar fi spațiile verzi urbane și siturile Natura 2000, și promova adoptarea de alternative cu risc scăzut.

SUR s-a dovedit a fi un subiect de dezbinare încă de la început și a făcut obiectul unui lobby acerb din partea sectorului agricol. Anul trecut, a fost respins de Parlamentul European cu 299 de voturi pentru, 207 împotrivă și 121 de abțineri, iar în prezent este blocat în negocieri politice între statele membre.

“Comisia a propus SUR, cu scopul meritoriu de a reduce riscurile legate de produsele chimice de protecție a plantelor”, a declarat marți von der Leyen, în fața Parlamentului European la Strasbourg.

“Dar propunerea SUR a devenit un simbol al polarizării. Ea a fost respinsă de Parlamentul European. Nu mai există niciun progres nici în Consiliu. De aceea, voi propune Colegiului să retragă această propunere”.

Decizia lui Von der Leyen survine pe fondul unei reacții tot mai puternice a dreptei împotriva Acordului european pentru mediu și a protestelor pe scară largă ale fermierilor furioși, care, printre alte nemulțumiri, s-au plâns de povara creată de reglementările de mediu.

Retragerea propunerii de lege nu este imediată și mai trebuie să fie ratificată de Colegiul comisarilor, un proces care se așteaptă să fie finalizat în următoarele săptămâni.

În ciuda acestei vești, von der Leyen a subliniat că problema reglementării pesticidelor va rămâne pe ordinea de zi și ar putea face obiectul unei “noi propuneri mult mai mature”. Cu toate acestea, din cauza calendarului strâns impus de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, noul proiect va fi sarcina următoarei Comisii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.